Två farliga barnbilstolar på marknaden

Automobilförbundet meddelar på sin webbsida att två av de barnstolar som nyligen testats är farliga. Därför går man ut med en varning redan innan hela testrapporten publiceras. Testet är ett samarbete mellan de europeiska bilförbunden och konsumentorganisationerna.

Automobilförbundet ber konsumenterna att inte använda de farliga stolarna.
04.04.2019 12:03 UPPDATERAD 04.04.2019 14:17
De två bilstolarna som konstaterades vara farliga är Chicco Oasys i Size och Babystyle Oyster Carapace Infant som fästs i Duofix i-Size. I frontalkrockstestet lossnade Babystyle-stolen från basen och fortsatte framåt med testdockan som simulerar ett litet barn. Enligt testet är risken stor för skada, och man uppmanar konsumenterna att inte använda den här stolen.
Även Chiccos stol visade sig farlig i frontalkrockstestet. I krocken lossnade säkerhetsbältets nedre del från sina fästen, spännet träffade testdockan i huvudet och dockan flög ur stolen. Också i den här stolen finns en risk för allvarliga skador.
Tyska ADAC som organiserat testet har bett om kommentarer från tillverkarna. Babystyle har inte ännu kommenterat men Chicco meddelar att de drar bort stolen från marknaden och gör ändringar i konstruktionen. Finska automobilförbundets kommunikationschef Jukka Tolvanen uppmanar konsumenter som har köpt stolarna att vara i kontakt med försäljaren och komma överens om hur man går vidare. Han säger sig inte veta hur många av de här två modellerna som är i bruk i Finland och hur många försäljare som har dem i sitt sortiment.

ANDRA LÄSER