Militärövning väckte uppmärksamhet i Åbolands skärgård – amerikanska specialtrupper intog Finnlines fartyg

Två stora båtar utrustade med maskingevär och USA:s flagga susade fram i Åbolands skärgård på tisdagskvällen.

På tisdagen kunde man se tunga arméhelikoptrar av modellen NH90 flyga i Åbolands skärgård.
Anna Korkmananna.korkman@hbl.fi
28.07.2022 13:28 UPPDATERAD 29.07.2022 13:16
Den som befann sig på bilfärjan mellan Korpo och Houtskär på tisdag kväll kunde följa med hur amerikanska specialtrupper övade i skärgården.
Enligt ögonvittnen som befann sig på färjan mellan Houtskär och Korpo körde båtarna utmed sidorna av ett av Finnlines passagerarfartyg. En stund senare anlände också fyra helikoptrar till passagerarfartyget, skriver Ilta–Sanomat.
Från en del av helikoptrarna firades en handfull personer ner till fartygets däck. De finländska helikoptrarna på plats var av modellen NH90.
Det handlade om en gemensam övning med specialtrupper från USA och Uttis jägarregemente. Från Finlands sida deltog representanter från Försvarsmakten och Gränsbevakningen i övningen.
– Det var fråga om en normal övning och årligen genomförs liknande på olika håll. Bland annat gick övningen ut på att utveckla sjöräddningen, säger Janne Sallila, stabschef och överstelöjtnant vid Uttis jägarregemente.
Finnlines erbjöd övningsfaciliteterna för Försvarsmakten enligt en gemensam överenskommelse, förklarar Sallila. Finnlines och Försvarsmakten har haft liknande samarbeten tidigare.
Tisdagens övning utgjorde en del av en längre övning som pågått sedan början av juli och avslutas i morgon. Försvarsmakten kommer också att ha flera internationella övningar i augusti och för tillfället pågår en annan större som arrangeras av flygvapnet där också trupper från USA och Storbritannien deltar.

ANDRA LÄSER