Fotbollsherrarna är Årets lag – EM-platsen vägde mer än ishockeyguldet i vågskålen

I priskategorin Årets lag fanns två kandidater som stack fram ur den breda massan: herrlandslaget i ishockey och herrlandslaget i fotboll. I kampen mellan ett gäng underdogs som blev världsmästare och ett gäng underdogs som knep en historisk EM-plats utsåg Sportjournalistförbundet fotbollsherrarna till vinnare.

Allt klaffade och vi nådde framgång som ledde till ny framgång, säger lagledaren Lennart Wangel om vinsten på årets Idrottsgala.
16.01.2020 21:27 UPPDATERAD 16.01.2020 22:07
Finlands U21-herrar har fått priset, damlandslaget har fått priset – och nu har också Finlands herrlandslag priset för Årets lag i prisskåpet. Den historiska EM-turneringsplatsen belönades på Idrottsgalan. Tvåa i omröstningen kom världsmästarna i herrarnas ishockey före VM-silvermedaljörerna i damernas ishockey.
Förbundskapten Markku Kanervas mannar inledde sin resa mot den historiska EM-platsen genom att vinna sin grupp i Nations League. Gruppsegern hade gett en chans att kvala in till EM 2020 även om det inte gått vägen i det egentliga EM-kvalet, men Kanervas landslag ville inte vänta.
Ledd av glödheta anfallaren Teemu Pukki vann Finland sex av tio matcher i sin kvalgrupp, kom tvåa och kirrade en plats i EM nästa sommar.
– Allt klaffade och vi nådde framgång som ledde till ny framgång. Spelarna trivs tillsammans och drar åt samma håll, säger lagledaren Lennart Wangel.
Lagledaren lyfter gemenskapen som en stor faktor bakom succén.
– Jag tror det var "Luke" (målvakten Hradecky) som sade att det här är ett gäng kompisar som spelar landskamper tillsammans.
– Spelarna håller kontakt mellan matcher och har en bra, hurtig gemensam humor. De kommer från olika bakgrunder: den ena har afrikansk bakgrund, den andra är finlandssvensk, vi har spelare från landsbygden och från staden, killar som spelar runtom världen. Laget är en fin kombination av olika personligheter. Och man skall inte heller glömma tränarnas andel – den spelar en stor roll, säger Wangel.
Landslaget och dess lagledare ser nu fram emot en sommar som blir något fotbollsnationen Finland aldrig glömmer.
– Vi har vänt blickarna mot S:t Petersburg och Köpenhamn och jobbar hårt för att hitta de bästa möjliga omständigheterna för att kunna spela mot Europatoppen, säger Wangel.

ANDRA LÄSER