Spänningen stiger i Östersjön

Efter en lugnare period tycks insatserna nu igen höjas och tryggheten i och kring Östersjön rubbas.

Tommy Westerlundtommy.westerlund@ksfmedia.fi
27.06.2017 20:01 UPPDATERAD 27.06.2017 16:12
Den multinationella marina militärövningen Baltops, med 14 deltagande länder och bland dem Finland, hölls under de två första veckorna i juni i Östersjön. Den avslutades 16 juni och både under och efter övningen var den ryska flygaktiviteten livlig.
Finländska Hornetplan identifierade ett flertal ryska militärflyg i internationellt luftrum ovanför Finska viken och Östersjön. I den södra delen av Östersjön noterade svenskt militärflyg också stora Tupolev Tu-160 bombplan.
Ryska jaktplan gick i sin tur upp för att jaga bort ett amerikanskt B-52 bombplan över Östersjön nära den ryska gränsen.
Dramatiskt värre blev det i början av förra veckan då både ett svenskt och ett amerikanskt spaningsplan uppvaktades av mycket närgångna ryska jaktplan. Dagens Nyheter avslöjade i går att flygincidenten mellan Ryssland och Sverige var mycket allvarlig. Det ryska planet flög så nära att den svenska piloten av säkerhetsskäl tvingades avbryta sitt uppdrag i internationellt luftrum i närheten av Kaliningrad. Svenska UD kallade upp Rysslands ambassadör för att få en förklaring.
I samma område lär en rysk Su-27-pilot ha flugit endast ett par meter från ett amerikanskt signalspaningsplan.
De täta mötena i luften antyder att spänningen igen håller på att öka i Östersjön. Den byggs antagligen upp allt mer ju närmare vi kommer de stora militärmanövrarna som både Ryssland och västländerna ordnar i september.
Om mönstret går igen från tidigare mer provocerande och spända perioder kan vi snart också vänta oss ryska kränkningar av finländskt luftrum.
Ryssland spänner och visar upp sina marina muskler också i en flottparad utanför S:t Petersburg i sommar. I dessa dagar har världens största ubåt rört sig i Östersjön med Finska viken och S:t Petersburg som destination. Dmitrij Donskoj, med en bestyckningskapacitet på 200 kärnstridsspetsar, väntas till en krigsmaterielsmässa nu i dagarna och i slutet av juli är fartyget dragplåster då ryska flottans dag firas i Kronstadt.
Atomubåtsbjässen är inte alls lämpad för att köra omkring i Östersjön. Den körs i ytläge då den inte är byggd för undervattensoperationer i bräckt vatten. Men då det är fråga om en propagandavisit är det givetvis bra om den körs i ytläge och syns längs hela sin färd.
Ryssland ordnar i september en storövning, Zapad 2017, i Östersjöregionen. Det är fjärde gången sedan Sovjetunionens fall som en storskalig manöver med namnet Zapad (väst) ordnas. Det finns uppskattningar om att årets övning blir dubbelt så stor som den senaste för fyra år sedan och att 100 000 ryska soldater kommer att delta.
Ungefär samma tid arrangerar Sverige sin största manöver på 20 år. Aurora 17, som den kallas, hålls bland annat runt Gotland. I övningen deltar också utländska förband från till exempel Finland, Norge, Danmark och USA.
Samtidigt ordnas även övningen Northern Coasts 2017, med enbart marint fokus i Östersjön, med Sverige som värdnation och ett tiotal deltagande Östersjöländer plus Natoförband.
HBL kunde i tisdagens tidning berätta att svensken Pelle Sunvisson arrangerar ett rysk-svenskt fredsläger på Åland. Han är aktiv i kampanjen som vill stoppa den svenska militärövningen Aurora 17 och lägret hålls samtidigt med den.
Militära övningar kan anses provocerande, men om en stor granne både rustar upp militärt, markant ökar sin militära närvaro och aktivitet och genomför stora övningar kan grannländerna inte bara titta på. Det finns inget alternativ till de övningar som nu genomförs och som även Finland deltar i. Östersjön är inte Rysslands bakgård, även om landet ibland agerar så.
Att samlas på Åland och diskutera fred skadar säkert inte, men det påverkar inte ett dyft Rysslands säkerhetspolitiska och militära planer och strategi. Snarare kan man tro som ambassadör Hannu Himanen att hela lägeridén ingår i den ryska strategin för att påverka den allmänna opinionen i Sverige och Finland.

ANDRA LÄSER