Årets Jesus heter Maria

Långfredagsvandringen Via Crucis bjuder i år på en överraskning: alla rollfigurer spelas av kvinnor. Huvudrollen axlas av Maria Ylipää, som byter Kristina från Duvemålas repgunga mot Jesus törnekrona.

Från Kristina till Jesus. För Maria Ylipää handlar det traditionella påskskådespelet Via Crucis om kärlek, respekt och tolerans. – I Finland är folk väldigt rädda, och det är väl det som allt hat bottnar i, säger hon.
Temat har nästan tvåtusen år på nacken, men det råder ingen brist på uppfinningsrikedom när påskpassionen Via Crucis för 22:a gången återskapar Jesus sista timmar i livet i centrala Helsingfors.
I sin tolkning av långfredagsskådespelet lyfter operaregissören Ville Saukkonen fram högaktuella ämnen som galopperande näthat, egennytta och rasism. Jesus deltar bland annat i en talkshow, där han blir utröstad av publiken till förmån för illgärningsmannen Barabbas. Musiken varierar från Johann Sebastian Bach till Pink Floyd.
– Regissören Ville är ju en galning, på ett positivt sätt, säger skådespelaren och sångaren Maria Ylipää, som i år spelar huvudrollen som Jesus.

Könet kan kvitta

Nytt för årets upplaga av Via Crucis är att alla roller, från Pontius Pilatus till Petrus, spelas av kvinnor.
– Det är inte bara ett ställningstagande, regissören visste helt enkelt att det var så han ville ha det i år. Men det är bra att skaka om lite och bredda de stora historiska rollerna, som mestadels är manliga. Det här är ju en megalomanisk berättelse om livet och tron, om hur det är att vara människa. Könet är inte avgörande för Jesusrollen, säger Ylipää, som ser fram emot långfredagskvällens klimax.
– Det blir häftigt när allt bara händer en enda gång. Det blir inga fler föreställningar. Allt sker i ögonblicket, i den upplevelse vi skapar tillsammans med publiken.

Betyder Via Crucis något särskilt för dig?

– Mitt eget förhållande till kyrkan är ganska ambivalent, men för mig handlar kärnan i Via Crucis om kärleksbudskapet, att vi ska kunna vara trygga i vår egen identitet och därigenom ha förståelse och tolerans för andra. Men det är tyvärr inte så Finland fungerar i dag. Varför grälar man till exempel om den jämlika äktenskapslagen? Det är obegripligt.

Vad fyller en föreställning som Via Crucis för funktion i dag?

– Manuset har förankrats i vår egen tid, det handlar till exempel om hur rasism sprids utan att någon säger stopp. Vad skulle Jesus göra i dag? Han skulle stå upp mot diskriminering av minoriteter och mot social ojämlikhet. Sannolikt skulle han gå till flyktingdemonstranterna på Järnvägstorget prata med dem. Eller kanske han själv skulle vara en av dem, och bli utvisad ur landet?

Många känner dig kanske allra bäst för musikalrollen som Kristina från Duvemåla. Finns det någonting hos Kristina du tar med dig till Via Crucis?

– Jo, absolut: Kristinas dramatiska höjdpunkt i sången Du måste finnas. Jesus ropar på samma sätt till Gud: Vad gör du? Jag är bara en människa. Du kräver för mycket av mig.

Åsna fick fnatt

Korsprocessionen börjar i Kajsaniemiparken, går genom Kronohagen och kulminerar i korsfästelsen på Domkyrkans trappor. Maria Ylipää har ändå inga planer på att följa Sannfinländaren Sebastian Tynkkynens exempel och krypa halvnaken upp för Domkyrkans trappor.
– Vad för något? Nej, Golgatavandringen är ganska stiliserad. Men det blir stämningsfullt då all gatubelysning släcks.
För fyra år sedan spelades Jesus av finlandssvenska Martin Bahne. Han fick dras med en bångstyrig åsna som greps av panik då den såg sin egen spegelbild i ett skyltfönster när evenemanget skulle marknadsföras på Centralgatan.
– I år finns inga åsnor med, fast det skulle egentligen vara jätteroligt, säger Ylipää.
Mellan 10 000 och 20 000 människor brukar årligen samlas för att följa med Via Crucis.
– Det är ett bra tillfälle att stanna upp, ta det lugnt en stund och fundera på sitt liv och sin vardag. Teatern, och i bästa fall också kyrkan, kan bjuda på den sortens upplevelser. Där finns samma grundkraft som i konst- och naturupplevelser, som kan blotta smärtpunkter i tillvaron, säger Ylipää.
Ylipää är inte den första kvinnliga Jesus i Via Crucis. 2010 spelades rollen av japanskan Yuko Takeda.

Maria Ylipää

Skådespelare och sångare, född 1981.
Bor på Drumsö i Helsingfors.
Familj: man och två barn i åldrarna tre och nio år.
Flyttade i somras tillbaka till Finland från Sverige, där hon spelade Kristina från Duvemåla i två års tid. Sammanlagt blev det ungefär 300 föreställningar.
Aktuell: spelar Jesus i påskskådespelet Via Crucis.
Har nyligen spelat in kriminaldramaserien Aallonmurtaja som ska sändas på MTV3. Medverkar också i en ny finländsk långfilm som spelas in under sommaren.
Fritidsintressen: – Alla som har barn vet att man inte hinner med så mycket hobbyer. Jag håller mig i skick med yoga och pilates, men skulle gärna hinna dansa mera.

Via Crucis

Korsvägsandakten Via Crucis anses ha sina rötter i de tidigaste pilgrimsresorna till Jerusalem. Korsvägen markerar etapperna på Jesus via dolorosa, från dödsdomen till gravläggningen.
Bruket introducerades av franciskanermunkarna under medeltiden och spreds i den romersk-katolska världen.
I modern tid omhuldades traditionen särskilt hängivet av påven Johannes Paulus II som själv bar korset inne på Colosseum i Rom inför enorma folkmassor.
I Helsingfors har Via Crucis ordnats sedan 1996.
ANDRA LÄSER