Köldgrader och snötäcke utlovas till julen – "Tänk dig ett vykort över ett vinterlandskap"

Meteorologiska institutet förutspår en vit jul i hela landet.

Meteorologiska institutet förutspår en vit jul i hela landet.
– Tänk dig ett vykort över ett idylliskt jullandskap: lätt snöfall, köldgrader och ett snötäcke. Så ser julafton ut att bli i år, säger meteorolog Anniina Valtonen vid Meteorologiska institutet.
Ännu under helgen kommer det att vara grått och molnigt i hela Finland, men under själva julafton kan molntäcket spricka upp.
– Solen kan till och med titta fram, säger Valtonen.
Trafiken inför julen fördelas i år på flera dagar. Väglaget kommer att vara normalt under veckoslutet. Men enligt Meteorologiska institutet kan det lokalt förekomma underkylt duggregn som kan resultera i hala vägar. Längs kustområdet har inga varningar utfärdats.
Enligt torsdagens prognos kommer vädret att bli kallare under de närmaste dagarna. På julafton kommer det att vara 10 till 15 minusgrader i södra och mellersta delarna av landet och i norr väntas det bli upp till minus 25 grader. Vädret blir därefter mildare.
– Det ligger ett lågtrycksområde över Sydeuropa som kan ställa till det för oss. Om lågtrycksområdet flyttar sig norrut kan julvädret bli mycket mildare och regnigare. Det är ännu fyra dagar till julafton.
Lappland har mest snö just nu, men statistiskt sett är snötäcket mindre än normalt. Fram till jul kommer mest snö att falla i östra Finland, enligt Meteorologiska institutet.
ANDRA LÄSER