Norden och skogen ljuder i Korsholm

Musikfestspelen Korsholm firar i år 40-årsjubileum med temat Sjungande skogar. Den nordiska prägeln är stark på festspelen. Jubileumsåret till ära besöks festivalen av hela fyra ensembler från Sverige och Norge, utöver de individuella gästerna.

Cecilia Zilliacus är konstnärlig chef för Musikfestspelen Korsholm som är en festival med en stark nordisk klang.
Niclas Lönnqvistniclas.lonnqvist@hbl.fi
25.07.2022 09:21
Den konstnärliga chefen Cecilia Zilliacus har bjudit in samtliga tidigare konstnärliga ledare att musicera tillsammans med nordiska ensembler och musiker. Temat Sjungande skogar är aktuellt på festspelen som allt mer vill profilera sig som en miljömedveten festival.
– Jag tycker att det är viktigt att också den här festen uppmärksammar klimatförändringen. Det finns oerhört mycket musik som är inspirerad av naturen och jag tycker att vi lite glömt bort det i vår urbaniserade värld. Det har funnits mycket musik att välja och vraka emellan. Till exempel märkte jag att Antonin Dvořák skrivit och komponerat en hel del musik med skog som tema. På festspelen uppförs också mycket ny musik och det är roligt att vi får fram musik som också spelas andra och tredje gången så att musiken får ett liv, säger Zilliacus.

Musikfestspelen Kosholm

Äger rum mellan den 24.7 och 4.8.
Vid öppningskonserten 27.7. leds Mellersta Österbottens kammarorkester av violinisten, kapellmästaren och tidigare konstnärliga ledaren Dmitry Sitkovetsky. Solister på konserten med honom är Kati Raitinen och Cecilia Zilliacus.
Pianisten Olli Mustonen uppträder vid en konsert kallad Kvällslyx 2.8. tillsammans med cellisten Jan-Erik Gustafsson och Zilliacus.
Dirigenten Dima Slobodeniouk återkommer till Korsholm och Vasa efter flera år för att leda Joseph Haydns Årstiderna i Trefaldighetskyrkan 3.8 och i Lakeuden Risti 4.8.
Mer info om festspelen på: korsholmmusicfestival.fi.
Årets huskompositör är Minna Leinonen, som får sin inspiration till sina verk från vardagens föremål och ljud i finländska omgivningar. Hon har komponerat jubileumsårets beställningsverk, pianokvintetten Kerrostumat (Avlagringar), som uruppförs 31.7. av tidigare konstnärliga ledare förstärkt med altviolinisten Vicki Powell.
– Minna Leinonen är en väldigt naturorienterad tonsättare som komponerat bland annat det två minuter långa stycket Hackspetten, säger Zilliacus.
Enligt Zilliacus har det inte varit några större problem med att bygga upp programmet för festspelen en sommar då musikutbudet efter coronapandemin är mycket stort i Finland.
– Vi har länge vetat att vi har ett jubileum på gång och jag har inte upplevt några bekymmer med tonsättare och musiker skulle tacka nej. Festspelen har också ett gott rykte, vilket säkert har en stor betydelse, säger Zilliacus.

ANDRA LÄSER