Internationellt AA-möte i Helsingfors

Unga anonyma alkoholister från hela världen möts i helgen i Helsingfors för att dela erfarenheter och ha roligt.

Det är för åttonde året i rad som konventet The All-Europe Young People in AA ordnas, den här gången i Helsingfors. I fjol, då konventet ordnades i Storbritannien, deltog cirka 500 personer från 25 länder i sammankomsten.
På programmet står huvudsakligen möten med olika teman – likt vanliga AA-möten där personer med alkoholproblem berättar om sina erfarenheter och stöder varandra.
– Man talar om sitt alkoholproblem, en person åt gången utan att någon avbryter eller kommenterar, säger Emma, som är med och arrangerar konventet.
Konventet är riktat i huvudsak till unga, men personer i alla åldrar är välkomna.
– Det är viktigt att få fram att det finns massvis med unga som har alkoholproblem, säger Emma.
– Då jag deltog första gången i ett konvent för unga märkte jag hur roligt man kan ha tillsammans. Vi finländare är lite inåtvända, blyga och reserverade, men på de internationella mötena är det mycket skämtande, roligt och spralligt.
I USA har AA-konventena tiotusentals deltagare. Synen på alkoholism är också annorlunda där.
– I USA ses det nu för tiden som en merit att man är med i AA-rörelsen, det visar att man kan behandla sitt problem. Här har det också, tack vare att många kommit ut i offentligheten, börjat bli lättare att prata om sitt problem, säger Emma.
I Helsingforsregionen ordnas det enligt Emma flera hundra AA-möten i veckan. Trots det beräknar man att endast 1–2 procent av dem som skulle behöva hjälp deltar i verksamheten.
Emma hälsar alla välkomna att delta i konventet. Den som vill prata om sitt problem över telefon kan också ringa Anonyma Alkoholisters telefonjour på numret 09 750 200.

Läs mer om evenemanget på www.eurypaa2017.org

ANDRA LÄSER