Målskyttet och Peltonens coronasmitta HIFK:s stora problem

HIFK:s slutspelsstart kantades av problem både i och utanför rinken. TPS förlängde sin segersvit till sex matcher medan HIFK lämnar ännu en bortamatch med noll gjorda mål.

TPS:s Tyler Steenbergen rundar IFK-målet och petar in segermålet köksvägen.
27.03.2022 19:57
Kvartsfinalpremiären hade inte kunnat bli så värst mycket tråkigare för HIFK. Motgångarna började redan före nedsläpp då chefstränaren Ville Peltonen tvingades stå över matchen på grund av att han testat positivt för covid-19.
Och motgångarna fortsatte i sedan i rinken i Åbo där ett uddlöst HIFK stångade sig blodigt i sextio minuter mot en svartvit försvarsmur. Ett förfärligt bortaspöke fortsätter därmed pina HIFK: det var nämligen femte gången på de tio senaste bortamatcherna som HIFK inte lyckas göra mål. TPS knep den första kvartsfinalen med 2–0 (1–0, 1–0, 0–0).
I Åbo har HIFK inte gjort mål på över 136 minuter.
Trots den jobbiga tränarsituationen kom HIFK snäppet bättre in i matchen än TPS. Framfusiga backen Yohann Auvitu hade ett backhandskott i stolpen men närmare än så kom man inte. TPS kanadensare Tyler Steenbergen slog i stället till på en kontring och lirade in pucken köksvägen bakom Niilo Halonen som stoppade 21 skott i sin slutspelsdebut.
Det andra baklängesmålet kom i början av andra perioden efter en slarvig tekning i egen zon varefter TPS-anfallet snodde pucken, körde mot mål och tryckte in spelredskapet. Juuso Pärssinen målskytt den gången.
Sedan dröjde det alltför länge innan HIFK fick i gång någon ordentlig slutspurt. En TPS-utvisning knappa åtta minuter före slutet gav HIFK en chans att öppna målkontot men denna gång var det Jere Innalas tur att pricka stolpen. Anfallet i powerplay ledde till ytterligare ett par hyfsade målchanser men det viktigaste uteblev och formstarka TPS kunde ta sin sjätte seger i följd.
Tisdag kväll krävs en rejäl förbättring om HIFK vill komma in i kvartsfinalserien. Då möts lagen i Helsingfors.

Resultat

FM-ligan, kvartsfinaler
TPS-HIFK 2–0 (1–0, 1–0, 0–0)
Ilves-Kärpät 5–1 (3–0, 1–0, 1–1)
TPS och Ilves leder med 1–0 i matcher. Kvartsfinalparen Tappara-Lukko och Jukurit-KooKoo inleds på måndag kväll.

ANDRA LÄSER