Sonja Kailassaari är gravid: Äntligen är jag redo att bli mamma

Yles programvärd Sonja Kailassaari är gravid. Hon och sambon Aku Hirviniemi ska bli föräldrar i sommar. Det här berättar Sonja själv i måndagens avsnitt av Efter nio.

Babynyheterna duggar tätt i Yles program Efter nio med Sonja Kailassaari och Janne Grönroos.
Petra Miettinenpetra.miettinen@hbl.fi
20.03.2023 22:07 UPPDATERAD 21.03.2023 07:06
Sonja Kailassaari har varit mycket i offentligheten under det senaste året. Förutom att hon leder Yles populära diskussionsprogram Efter nio med Janne Grönroos på Yle Fem varje måndagskväll deltog hon i höstas i dansprogrammet Tanssii Tähtien Kanssa på MTV3. Där tog hon sig hela vägen till finalen tillsammans med sin danslärare Matti Puro, och till slut placerade de sig tvåa.
Under vintern har Kailassaari och Grönroos också medverkat i det nya nöjesprogrammet Hengaillaan (Finlands version av På spåret), som även det visades på Yles kanaler.
En utklädd Aku Hirviniemi (till vänster) dansade tillsammans med Sonja Kailassaari och Matti Puro i finalavsnittet av Tanssii Tähtien Kanssa i november 2022. 
Men snart blir det en paus i tv-jobbet för Sonja Kailasaari. Hennes och sambon Aki Hirviniemis barn ska enligt planerna födas i juli. Det här avslöjar den blivande mamman i måndagens avsnitt, där hon har tagit med sig kameramannen på en ultraljudsundersökning och tv-tittarna får se fostret som är "någonstans halvvägs på vägen mot förlossningen".
Kvällens första gäst i Efter nio var nämligen författaren Sanna Stellan, som är aktuell med en bok om de fina förlossningarna. Den ska fungera som motvikt till alla skräckhistorier om förlossningar som sprider sig på sociala medier. 
– Det känns som om jag för första gången i livet verkligen är färdig för att bli mamma. Vi väntar med spänning på detta nya kapitel i våra liv, säger Sonja Kailassaari.

Lycklig och ivrig

Det är svårt att avgöra vem i studion som är mera ivrig med tanke på det kommande barnet, Sonja eller hennes kollega Janne Grönnroos, som bubblar över av iver. Han kom själv med en likadan babynyhet för ganska exakt ett år sedan. Hans första son föddes förra sommaren.
— Så fint! Så fint! säger Janne och kramar om hennes arm.
Hur graviditeten och babyn kommer att påverka Kailassaaris arbete är ännu oklart, hon och sambon har inte bestämt hur de ska fördela föräldraledigheten.
Hon berättar också om den glada familjenyheten på sitt Instagram-konto: Som jag avslöjade i kvällens program, ja: vi ska få en baby. Och vi är verkligen lyckliga och ivriga över det. Och vad tror ni att Elsa tänker om det?

ANDRA LÄSER