Linda Sällström – från en "jättenervös" debutant till alla tiders målskytt

På torsdagskvällen ansluter Linda Sällström till en exklusiv klubb då hon spelar sin 100:e landskamp.

I kväll möter damlandslaget Cypern och nästa vecka spelar Linda Sällström och laget mot klart tuffare Portugal.
Tommi Willberg/SPT
06.11.2019 17:28 UPPDATERAD 07.11.2019 08:21
Om och när Linda Sällström spelar i torsdagskvällens EM-kvalmatch mot Cypern blir hon den tionde finländaren som spelat hundra matcher i damernas landslag. I landslagsmatch nummer 99 blev hon historisk då hon gick förbi Laura Österberg Kalmari i alla tiders finländska skytteliga.
– Hösten har ju varit en enda fest. Att nå hundra matcher är tufft. Med tanke på alla skador jag haft så vågade jag aldrig drömma om att nå den här milstolpen. Det har alltid varit en stor ära att spela i Finlands skjorta, säger Sällström inför den sannolika jubileumsmatchen.
30-åringen kommer ännu ihåg landslagsdebuten i Norge 2007.
– Jag minns att jag var jättenervös. Minns inte så mycket annat. Vi var i Norge i maj 2007. Vi mötte Norge borta och jag kom in från bänken. Jag var pirrig före matchen och när jag åkte dit på lägret för jag kände egentligen inte någon. Alla andra hade ju lagkompisar som de kände väl sedan tidigare.
Väl på plats välkomnades den då 18-åriga Sällström varmt. En viss Katri Nokso-Koivisto – som förresten också har 100 landslagsmatcher på sitt konto – marscherade in i Sällströms rum och kollade hur gulnäbben mådde och hur hon klarat sig i friidrotten (Sällström är före detta stavhoppare).
– Jag blev väl mottagen. Det var jättelätt att komma in i laget och jag hoppas att de som nu kommer in till laget känner likadant. Det är en bra och öppen stämning och alla är välkomna.

Minnesvärda fullträffar

I dag har Sällström 99 matcher och 43 fullträffar på sitt konto. I det pågående EM-kvalet har hon nätat hela sex gånger på två matcher. Bland de 43 fullträffarna finns minnesvärda fullträffar. Exempelvis den första.
– Det var i tredje landskampen. Jag tror vi faktiskt spelade på Olympiastadion mot... Skottland? Vi vann matchen och jag gjorde första målet. Efter det fick jag vänta ganska länge innan det andra målet kom. Jag kommer ihåg att Sanna Valkonen (alla tiders trea med 120 spelade landslagsmatcher) hade berömt mig för medier efter matchen. Jag var jätteglad, säger Sällström.
– I hemma-EM i kvartsfinalen mot England gjorde jag också mål och det är ett mål jag kommer ihåg. Att göra mål i en sådan match kändes bra men vi förlorade matchen så det värmer ju inte så hemskt mycket.

"Jag vill krossa dem"

Sällström är ytterst nöjd med landslagsåret 2019. Elva gjorda fullträffar och full poängpott i kvalets första två matcher värmer anfallarens hjärta. Det gör också bredden och konkurrensen i truppen.
– Jag tycker vi spelat jättebra. Kvalet har börjat på bästa möjliga sätt. Jag känner att vi tagit väldigt stora steg. Man märker att spelare flyttat till tuffare miljöer. Individerna har tagit stora steg och det syns i kollektivet. Jag känner att vi har väldigt hård konkurrens i laget på ett positivt sätt. Senast mot Albanien saknade vi egentligen tre startspelare och vi vann ändå med 8–1. Det visar att vi har en bredd i truppen. Vi har inga svaga länkar, säger Sällström.
Torsdagens motståndare Cypern är liksom Albanien ingen fotbollsgigant men Sällström tar dem på allvar.
– Inga matcher är sådana att man bara ställer sig på planen och tar hem tre poäng. Det gäller att göra de saker som vi ska. Vi har scoutat Cypern och har en idé hur vi ska slå dem. Vi får inte känna oss för bekväma och tro att en femtioprocentig insats ska räcka för det gör det absolut inte.
Tisdag nästa vecka möter Finland klart tuffare Portugal på bortaplan.
– Det blir absolut ett större test. Jag har en stor revanschlust eftersom de förstörde allting i senaste kvalet för oss. Nu tänker jag absolut inte låta det hända igen. Jag vill bara krossa dem!

Läget i Finlands grupp

EM-kval, grupp E
Finland 2 2 0 0 11-1 6
Skottland 1 1 0 0 8-0 3
Portugal 1 1 0 0 1-0 3
Cypern 1 0 0 1 0-8 0
Albanien 3 0 0 3 1-12 0
7.11: Finland-Portugal
12.11: Portugal Finland
10.4: Finland-Portugal
14.4: Cypern-Finland
9.6: Finland-Skottland
22.9: Skottland-Finland

ANDRA LÄSER