Islamforskaren Atte Kaleva: "Kvinnor tillåts inte lämna islam"

Islamforskaren Atte Kaleva varnar för att muslimer i Finland inte tillåts lämna sin tro.– Främst kvinnor som fått nog av könsdiskriminering drabbas. Genom påtryckning, hot och våld stoppar man deras försök att lämna islam.

– Om Trump förverkligar sin plan på en protektionistisk isolering av USA öppnar det dörrarna för tyranner över hela världen att genomföra skräckvälden, varnar Atte Kaleva.

Atte Kaleva är tidigare kapten vid försvaret och numera FN-militärobservatör i Kashmir vid gränsen mellan Pakistan och Indien. Mest känd blev han inför julen 2012 då han tillsammans med sin fru Leila och en österrikisk kollega kidnappades av ett terrornätverk i Jemen och kvarhölls som gisslan i ett halvår.

När HBL träffar Atte Kaleva är han ledig och hemma i Helsingfors för att fira jul och nyår. Han är en av landets mest framstående forskare i jihadism och därför den man som kanske har svar på frågan om attentat som de i Paris, Nice, Berlin och Istanbul är någonting vi måste leva med?

– Tyvärr är det så. Även om vi överraskas av varje nytt attentat så vet vi att det kommer att ske nya, förr eller senare. Varje attack inspirerar nya attentatsmän. Och det är så enkelt nu för tiden.

Det är bara att hyra, köpa eller stjäla en långtradare och slå till.

– I dag kan varje bil vara ett dödligt terrorvapen. Och det vet folk i Europa. På det sättet når terroristerna sitt mål. De sprider rädsla. Ju fler de dödar desto räddare blir vi.

Varför är vår rädsla så viktig för dem?

– När vi är tillräckligt rädda börjar vi beskylla alla muslimer för terrorism. Det börjar med hatprat, sedan förföljs muslimer och då har IS och al-Qaida skapat den grogrund de behöver för en ökad radikal och extrem islamism.

– Ingen muslim blir diskriminerad i dagens Finland. De nationalister som högljutt vill stänga gränsen och misstänkliggör våra fredliga muslimska invandrare tänker sig inte för. Följden av deras intolerans blir exakt den tudelning som IS eftersträvar. Islamisternas mål är konfrontation mellan väst och islam, man vill så hat och starta inbördeskrig.

Vad kan man göra för att minska på misstänksamheten?

– Finska samhället måste slå tillbaka hårt när det är motiverat, men framför allt mjukt. Vi måste ha mera dialog med det islamska samfundet. Tillåt inte att muslimerna isolerar sig. Ge utrymme för dem att på ett normalt sätt delta i samhällslivet utan att stämplas som islamister.

Tillåt inte att muslimerna isolerar sig. Ge utrymme för dem att på ett normalt sätt delta i samhällslivet utan att stämplas som islamister.

Hur stor är risken för ett attentat i Finland?

– Jag har ganska bra kontakter till lokala muslimer och de varnar för att det finns kretsar i Storhelsingfors som känner dragning till extrem islamism. De behöver inte ha någon kontakt till IS, extremister radikaliserar sig själv på nätet.

– Det är inte svårt att hitta videor som förhärligar terrorn, från attackerna i USA 2001 till de senaste årens europeiska attentat. För en muslim som känner sig utsatt för rasism och diskriminering är det bara att sätta sig vid datorn och låta sig utvecklas till terrorist utan att en enda imam eller IS-rekryterare behöver övertala.

Hur mycket har IS haft med attackerna i Europa att göra? De verkar vara enskilda extremisters privata initiativ?

– Ingen vet exakt. Attacken i Nice förefaller att ha varit ett helt privat attentat utan stödtrupper som tycks ha funnits i Berlin och Istanbul. Man måste räkna med ökad risk för enskilda dåd. Breivik i Norge visar hur enkelt en ensam extremist kan agera, och att hotet inte bara kommer från islamister.

– En annan sak är att IS efter motgångarna i Syrien och Irak behöver framgångar att visa upp på annat håll. Och då ligger det nära till hands att Europa och USA blir måltavla.

Hur kan vi försvara oss?

– Finland kan och får aldrig bli en polisstat. Enda sättet att försvara sig är en god kontakt till det muslimska samfundet. Där finns kontaktnät som kan slå larm om någon bror eller syster hamnat på farliga vägar.

Muslimska ledare har inte alltför aktivt tagit avstånd från terrorn?

– Inte kan det vara deras uppgift att hela tiden ta avstånd från enskilda terrorister, som om de var medskyldiga. Men vi kan begära att de i sina lokala samfund gör klart att attackerna strider mot islam och inte kan accepteras. Enligt vad främst kvinnor berättat för mig är attityden inte helt självklar. Många muslimska män tycks känna en spontan glädje framför allt när USA drabbas.

Vad tycker du om planerna på en jättemoské i Helsingfors, finansierad av Bahrain?

– Det är inget fel på att bygga moskéer, men här finns många frågetecken. Bahrain står nära Saudiarabien där den mycket inskränkta korantolkningen, wahhabismen, är förhärskande.

Dessutom brukar inte muslimer kunna samsas. Sunni- och shiamuslimer håller sig ifrån varandra. Muslimer brukar också föredra små moskéer bara för den egna nationaliteten. Det vore orättvist att ge bara en liten krets muslimer stora fördelar som förvägras andra.

– Det är också viktigt att minnas att religionen i Finland bör vara en individuell fråga. Men så är det inte för till exempel muslimska kvinnor som vill anpassa sin tro till det finska samhället eller lämna islam helt. De utsätts för hård påtryckning, hot och till och med våld för att underordna sig.

Är inte dödsstraff följden för den som lämnar islam?

– Så är det enligt sharia, men i Finland tillämpas inte sharia och det måste göras klart för alla muslimer. Bara stadganden i sharia som är förenliga med finländsk lag kan godtas. Diskriminering av kvinnor får en gång för alla inte förekomma och får inte accepteras.

Diskriminering av kvinnor får en gång för alla inte förekomma och får inte accepteras.

– Jag lider varje gång jag hör om unga somaliska flickor som skickas till Somalia för tvångsäktenskap. Det är förbjudet, det borde gå att förhindra men det sker hela tiden. Felet är att folk inte vågar protestera för att de fruktar att bli stämplade som rasister. Men kvinnor och flickor som i Finland väljer att leva ett västerländskt liv har full rätt att göra det. Och de har rätt att kräva att vi andra i religionsfrihetens namn försvarar dem.

Hur påverkade halvåret som gisslan i Jemen dig?

– Allting som du upplever påverkar dig för framtiden. Jag har inga trauman, men fick en påminnelse om att livet är begränsat. Om man i Kashmir varnar mig för att en plats kan vara farlig så tar jag varningen på större allvar än jag skulle ha gjort tidigare.

– Jag fick leva och vill göra någonting gott av mitt liv. Därför tycker jag att FN-uppdraget känns rätt. Trots alla sina brister är det ändå FN som försöker skapa fred och en bättre värld.

Atte Kaleva

Ålder: 37.

Familj: Gift.

Bor: På Kalevagatan. Valet av adress är en slump, en rolig sådan.

Grad: Kapten i avsked. Jag måste lämna försvarsmakten då jag gick med i politiken.

Därför forskare i jihadism: Attackerna 2001 i New York väckte mig. Man kallade terroristerna galna. Jag insåg att galningar inte utför sådana dåd, tvärtom är de klartänkta. Jag ville veta vad som får människor att ta sina egna och tusentals andra människors liv.

Jobb: Militärobservatör i FN:s fredsbevarande insats UNMOGIP i Kashmir fram till sista februari. Driver eget konsultföretag som erbjuder säkerhetstjänster.

Planer: Ställer upp i vårens kommunalval i Helsingfors för Samlingspartiet. Fick över 2 600 röster i riksdagsvalet 2015.

ANDRA LÄSER