Blixthalka och hundväder i Helsingfors – nu varnas fotgängarna

Varning för fotgängarhalka råder i Nyland och helgens milda väder fortsätter i flera dagar. Inte förrän till helgen kan vi räkna med minusgrader igen. Men om helgens lågtryck genererar snöfall är osäkert, uppger Meterologiska institutet.

Fotgängare varnas för blixthalka i Nyland under måndagen.
Milt väder utlovas i Nyland under veckan, från en till fem plusgrader. I Nyland råder just nu varning för halka för fotgängare enligt Meterologiska institutet. Enligt Ville Siskonen, jourhavande meteorolog på Meterologiska institutet, är det nu extra viktigt att kolla vädret innan man beger sig ut på gatorna i Nyland.
Inte förrän på söndag kan vi räkna med minusgrader igen, upp till fem minusgrader.
– Det är möjligt att det kommer snö men nederbörden är mest regn eller snöblandat regn. Under måndagen kommer det cirka fem till tio millimeter regn och en till två centimeter snöfall. Men snödjupet ökar inte, säger Siskonen.
Mer slask att vänta i områden med is, och mer is i snötäcka områden, är således kontentan av veckans väderprognos. I mitten av veckan håller sig temperaturen över 0 grader också nattetid.
Till helgen rör sig ett lågtryck över Baltikum och det kan falla två till åtta centimeter snö – förutsatt att lågtrycket passerar Finlands södra delar.
– Det finns många osäkerheter i prognosen. Det vi ser är att norra Skandinavien har många olika lågtryck, vilket betyder att det kommer mer regn, men vi vet inte vilken rutt alla lågtryck tar, säger Siskonen.
Broddar under skorna är ett bra tips för att undvika fallskador på isiga gator.
Enligt Siskonen bör man ta det försiktigt på gatorna den här veckan och se var man sätter fötterna. Särskilt uppmärksam bör man vara på vattentäckta isiga områden, som är halast och farligast, särskilt för löpare.
Enligt Jari Kyngäs, chef på Helsingfors stads underhållsbolag Stara, finns det ingen risk för halka i stadstrafiken. Det finns ändå mindre is i Helsingfors centrum än utanför.
– Vi har tre väghyvlar i Helsingforsområdet. Det är den bästa maskinen att ta bort isen med, säger Kyngäs.
Hur lång tid det tar att ta bort isen beror på dess tjocklek säger han.
Att det är mindre is i centrum än utanför tror Kyngäs beror på att snöröjarna arbetar mer i centrum.
ANDRA LÄSER