Beskydd, erotik, kristlig omtanke – därför dras en del kvinnor till grova brottslingar

Nyheten om att den livstidsdömde Peter Madsen har gift sig har fått en hel del uppmärksamhet och väcker frågor. Rättspsykiatern Hannu Lauerma förklarar motiven bakom fenomenet att vissa kvinnor dras till grova brottslingar. Ett handlar om stark, erotisk, dragningskraft till makt.

Hannu Lauerma är överläkare vid Psykiatriska sjukhuset för fångar och är bekant med fenomenet att somliga kvinnor dras till brottsdömda män. Enligt honom är männen ofta personer som ger upphov till starka känslor, åt ett eller annat håll.
16.01.2020 21:05 UPPDATERAD 16.01.2020 22:47
I helgen blev det känt att den danska ubåtsbyggaren Peter Madsen, livstidsdömd för mordet på journalisten Kim Wall, har gift sig med en kvinna bosatt i Finland. Redan tidigare har danska medier rapporterat att Madsen lockat till sig kvinnor och att ett antal kvinnor besökt honom i fängelset.
Besöken har väckt en hel del diskussion, också politiskt. Dansk Folkeparti och de danska socialdemokraterna har föreslagit att möjligheterna för livstidsdömda personer att skapa nya relationer till personer utanför fängelset ska begränsas. Förslaget har ändå inte väckt gehör.
Madsen dömdes i september 2018 till livstids fängelse för bland annat mord, sexualbrott under särskilt försvårande omständigheter och brott mot griftefriden. Nyhetsbyrån TT rapporterade då att den danska motsvarigheten till tingsrätten slog fast att det "handlade om ett cyniskt och planerat sexuellt övergrepp och mord av en särskilt brutal karaktär på en slumpmässigt vald kvinna, som i sitt yrke som journalist tackat ja till en ubåtsfärd."

ANDRA LÄSER