Drottningen hedras med taggig svamp

En taggig liten svamp, uppkallad efter framlidna drottning Elizabeth II, hör till de arter som registrerats som nya under 2022.

Vit taggsvamp har fått ett nytt namn i Storbritannien – drottningens igelkott.
28.12.2022 09:26
Över 100 växter och svampar platsar på listan från den botaniska trädgården Kew i London i år.
På trädgårdens tio i topp-lista för nyupptäckta växter och svampar finns bland annat den taggiga lilla svampen Hydnum reginae. Svampen, som på svenska heter vit taggsvamp, har på engelska getts det mer målande namnet drottningens igelkott.

Skiljer sig något

Svampen är visserligen inte ny, men det behövde bli tydligt att svampen genetiskt skiljer sig något från den amerikanska varianten med samma vetenskapliga namn. Då valde man att hedra nyss avlidna drottning Elizabeth II med att kalla den Hydnum reginae, med trivialnamnet Queen's hedgehog - drottningens igelkott.
De enda kända fynden i England är från gamla bokskogar i Surrey i sydöstra England. I Sverige finns den på kalkrik mark på Gotland.
På listan finns också boliviansk jättenäckros (Victoria boliviana) från Amazonas våtmarker. Plantan kan bli över 3,3 meter i diameter. Ett torkat exemplar har funnits i 170 år på Kews herbarium, men först nu har dna-analys bekräftat att det rör sig om en egen art inom släktet.

”Extremt anpassad”

Många av arterna är kraftigt utrotningshotade. En ört anpassad för ett liv i snabbt rinnande vatten har klassats som utrotad redan innan den hann namnges. Nu har även den fått ett namn, Saxicolella deniseae, efter Denise Molmou som upptäckte den i västafrikanska Guinea, rapporterar The Guardian.
Att forskarna registrerar och namnger nyupptäckta arter är viktigt för att bevara biologisk mångfald, enligt forskningsledaren Martin Cheek.
– Vi kan inte stoppa artrikedomskrisen innan vi vet exakt vad det är vi skyddar och var, säger han.

ANDRA LÄSER