Över 20 grader i Helsingfors – meteorologen ser inget slut på värmeböljan

Värmen ser ut att fortsätta ändå in i oktober. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

På de flesta mätstationer i Helsingfors nådde temperaturen 20 grader

I Kajsaniemi i centrala Helsingfors var det varmast mellan tre och halv fyra på torsdagseftermiddagen. Då uppmättes en temperatur på 20 grader.

Något varmare var det i Gumtäkt, där den högsta uppmätta temperaturen var 20,7 grader på eftermiddagen. På mätstationen vid Helsingfors-Vanda flygplats uppmättes en temperatur på hela 21,1 grader.

Enligt Meterologiska institutet är värmen ovanlig, men ändå inte ett rekord. Den här typen av notering sker med ungefär 30 års intervaller.

– Vi befinner oss mitt emellan ett kraftigt högtryck i öst och ett lågtryck i Europa, därför är det exceptionellt varmt för årstiden just nu. Vi har betydligt varmare här än i övriga Europa, säger jourhavande meteorologen Hannu Valta vid Meteorologiska institutet och studerar sina kartor och prognoser.

Är det ovanligt för september?

– Absolut, vi ligger kring 5–6 grader över medeltalet. Så här sent i september brukar det vara bara kring 9–13 grader här i söder, så vi har varmt nu.

Hur länge ska det fortsätta?

– Vi ska kolla, säger Valta och tittar på tiodygnsprognosen.

– Så långt prognosen sträcker sig blir det varmt, som det nu ser ut. Lite molntäcken och regnmoln drar över landet och kan tillfälligt orsaka svackor i temperaturen, men åtminstone över helgen ser det väldigt varmt ut.

Hänger det ihop med dimman i morse?

– Jo, nätterna är ju väldigt långa nu och daggpunkten är hög, närmare 10 grader. Fukten från marken stiger upp och det tar tid innan solen börjar värma så mycket att den trängs undan. Högre norrut och senare under hösten kan dimman envist ligga kvar hela dagen om solen inte orkar tränga igenom. Mängden strålning är betydligt mindre nu än under sommaren.

Hur är det med röken från bränderna i Kalifornien, syns den ännu här?

– Ett större moln drog över oss i början av veckan, vissa partiklar kan ännu förekomma i atmosfären och synas i form av rökmoln som leder till att himlen färgas smutsigt röd mot kvällen.

Kan vi alltså vänta oss fler fina solnedgångar?

– Det tror jag, om värmen fortsätter kan det bli samma effekt som under högsommaren. Då vi har fler partiklar i luften uppstår en rödaktig nyans. På lördagen ser det ut att bli en sådan kväll.

Mycket partiklar i luften kan leda till fina solnedgångar. Så här såg det ut i Helsingfors på måndagskvällen. Bild: Markku Ulander/Lehtikuva

Hur är det med havsvattentemperaturerna?

– De ligger också högre än det normala. I Finska viken är det kring 14 grader i vattnet just nu, endast i Bottenviken ligger temperaturen på en mer normal skala, kring 10 grader.

Värmerekordet för september uppmättes i Raumo den 6 september 1968 och ligger på 28,8 grader.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning