Förlaget instiftar Vanessapriset

Vanessa Ramadani var nio år när hon i april 2015 diagnostiserades med leukemi. Hon dog några månader senare och till hennes minne instiftas nu Vanessapriset på 10 000 euro.

Vanessa Ramadani.
Priset delas för första gången ut på Helsingfors bokmässa 2016 och dess syfte är att premiera "förtjänstfulla insatser att främja barn- och ungdomslitteratur samt läsförståelse bland barn och ungdomar på svenska i Finland".
Initiativtagare till priset är Vanessas mamma och mormor, Linda Ramadani och Tua Forsström.
– Vi som var Vanessas mamma och mormor läste för henne när hon var liten, senare läste hon för oss. Man skulle sitta stilla och vara uppmärksam. ”Koncentrera dig”, sa Vanessa ... Att läsa var för henne att dela upplevelser med andra. Vi tänker i dag att vi vill ta vara på hennes bokvärld och försöka ge någonting av den glädjen vidare, skriver de i ett pressmeddelande.
Också Moomin Characters och Förlaget har varit med om att grunda Vanessastiftelsen. En anledning till det är att Johannes Salminen – litterär chef på Förlagets föregångare på Söderströms förlag och långvarig kollega till Tua Forsström – var Vanessas fadder och efterlämnade ett arv som var tänkt för hennes framtid. Också Moomin Characters är med om att finansiera priset.
– Vi har svårt att tänka oss ett lämpligare hem för ett pris som vill stöda barns och ungdomars läsning än under Tove Janssons beskydd, skriver Linda Ramadani och Tua Forsström.

ANDRA LÄSER