Kiasma täcks in helt och hållet – ingen publik på ett helt år

Det vankas en omfattande renovering på 19,5 miljoner euro för nutidsmuseet Kiasma i Helsingfors.

Kiasma stod klart 1998. Nu är det dags för en renovering.
Från början av nästa år kommer Mannerheimstatyn blicka ut mot staden med ett intäckt Kiasma i bakgrunden. En kostsam renovering gör då att museet väntas vara stängt för besökare fram till våren 2022.
Statsägda Senatfastigheter bedyrar att prislappen på 19,5 miljoner euro för reparationerna varken höjer Kiasmas hyra eller påverkar biljettpriserna framöver.
Redan nu i augusti öppnar byggjobbarna delar av Kiasma för att få reda på hur renoveringen kan göras på bästa sätt. Samtidigt täcks Kiasma in med presenningar.
"Ett ordentligt väderskydd gör det möjligt att jobba tryggt också på vintern" säger byggherrechefen Selja Flink på Senatfastigheter, i ett pressmeddelande.

Återvinna zinkplåten

När själva renoveringen kommer i gång ska det böjda yttertaket av zinkplåt plockas ner. Så också fasadplattorna i aluminium och mässing. Det är konstruktionen där under som ska sättas i skick.
Ägaren Senatfastigheter ska återanvända zinkplåten, men exakt hur är ännu oklart. Det betyder att Kiasma får ett helt nytt tak. Däremot ska fasadplattorna hängas upp igen efter att de genomgått en putsning.
Kiasma förnyas också på insidan. Utställningssalarna får nytt undertak som dämpar ljudet bättre. Rappningen i gallerierna byts delvis ut eftersom väggarna bär spår av de återkommande uthängningarna av konstverken.
Renoveringen görs i samarbete med Museiverket och på ett sätt som respekterar arkitekten Steven Holls ursprungliga plan för Kiasma. Museet väntas öppna igen våren 2022 med utställningen ARS22, som visar internationell nutidskonst.
Senast en omfattande renovering gjordes på Kiasma var 2014, och summan var då fem miljoner euro. Då fick byggnaden ny el och belysning samt anslöts till fjärrkyla. Det är inte heller länge sedan museet senast stod under ett väderskydd. Våren 2019 byttes fasadens så kallade glasplankor ut.
Läs också:
Inte en språkgroda hos Kiasma – men en smula förvirrande

ANDRA LÄSER