Henrikssons svar till Purra: ”Då finns det ganska många dumma”

Sannfinländarnas Riikka Purra kallar klimatmålet 2035 för ”ytterst dum politik” och ringar in klimatfrågor och invandringsfrågor som svåra stötestenar.

På onsdagen kommer partierna att gå igenom förhandlingsläget. Henriksson anlände lite för nio till Ständerhuset på tisdagen.
Sylvia Bjonsylvia.bjon@hbl.fi
16.05.2023 10:03 UPPDATERAD 16.05.2023 10:05
På onsdagen kommer de fyra förhandlande partierna att sätta sig ner för en lägeskoll, och regeringsbildaren Petteri Orpo (Saml) säger att det finns vissa bord där man redan nu kan nå konkreta skrivningar i en del temagrupper. Också Sari Essayahs (KD) säger att en del undergrupper kan få texter klara till de övergripande reformgrupperna.
Vilka svåra frågor som finns kvar är föga överraskande. Det stränga målet att balansera ekonomin med sex miljarder gör att svårigheterna finns i många olika bord.
Sannfinländarnas Riikka Purra säger att förhandlingarna ännu är ”ganska i början” i klimatgruppen. Biståndet och invandringsfrågor betecknar hon också som tvistefrågor.
Purra svarar inte direkt på om Sannfinländarna kommer att acceptera klimatneutralitet 2035, då partiet anser att det borde skjutas upp till 2050.
Men hon upprepar sin ståndpunkt att klimatmålet är ”ytterst dum politik”.
Riikka Purra (Sannf).
Anna-Maja Henriksson (SFP) anländer en stund senare på morgonen.
– I så fall finns det väldigt många dumma, inklusive näringslivet, säger Henriksson om Purras kommentar.
Hon hänvisar till att Finlands näringsliv hör till dem som anser att klimatmålet ska stå fast.
– Det är en knäckfråga för SFP att hålla fast vid klimatneutralitet 2035, upprepar Henriksson.
Behovet av arbetsmigration håller hon också som oundvikligt, men säger att det ”sedan är klart att vi behöver reformer som uppmuntrar att ta emot jobb”.

”Inte kan man väl något åt det”

Henriksson får en fråga om hur den misstänkta ockerhärvan i Närpes, som HBL avslöjade i fjol, inverkar på förhandlingarna.
– Det är viktigt att övervakningen fungerar, att företagen är hederliga och följer de regler som råder i Finland. Varje arbetstagare, oberoende av varifrån man kommer, han samma rättigheter. I det här enskilda fallet är det en bra sak att det uppdagats, och det är nu på polisens bord.
Henriksson blir sedan irriterad över en fråga om det är ”pinsamt just för SFP”.
– Den här typen av saker händer säkert på olika håll, också i södra Finland. Inte kan man väl något åt det, inte har SFP någonting att göra med att de här vietnameserna gjort den här typen av saker. Man kan inte anklaga ett parti, så reporterns fråga är lite underlig.
Petteri Orpo (Saml).
Partiledarnas optimism kring migrationsfrågorna verkar vara på olika nivå. Purra säger att migrationsfrågor än så länge varit ”väldigt lite framme”. Petteri Orpo säger däremot att det borde bli skrivningar klara nästa vecka i migrationsfrågor, inklusive arbetsmigrationen.

ANDRA LÄSER