Finländska idrottsbossen: Ryska idrottare ska inte välkomnas tillbaka

Det ryska anfallskriget mot Ukraina har pågått i över ett halvt år och orsakat enormt mänskligt lidande samt oerhörda materiella skador. Ändå finns det krafter inom den internationella idrottsrörelsen som skulle vara beredda att välkomna tillbaka ryska och belarusiska idrottare till internationella idrottstävlingar.

Jan Vapaavuori.
Jonas von Wendtjonas.wendt@hbl.fi
21.09.2022 08:45 UPPDATERAD 21.09.2022 09:16
Det var Emma Terho, finsk medlem i IOK och ordförande för idrottarkommissionen, som i fredags för Yle avslöjade att det finns de som tycker att ryska idrottare borde välkomnas tillbaka till den internationella idrottsscenen. Enligt henne har IOK pressats i frågan av idrottare både från Europa och från andra delar av av världen.
Ryska och belarusiska idrottare och lag stängdes, med vissa undantag, av under våren som en del av de sanktioner som västvärlden tagit i bruk mot Ryssland. Och i den finska olympiska kommittén ser man ingen orsak att revidera uppfattningen gällande ryska och belarusiska idrottare.
— Det är en totalt omöjlig tanke att vi under rådande omständigheter skulle öppna dörren för idrottare från Ryssland och Belarus att delta i internationella sammanhang igen. Ingenting har ju förändrats då det gäller krigföringen mot Ukraina, säger den olympiska kommitténs ordförande Jan Vapaavuori i ett pressmeddelande.
— För att man över huvud taget kunde diskutera att lätta på sanktionerna borde det ske stora förändringar på krigsfronten. Och där är läget oförändrat.

ANDRA LÄSER