190 skådespelare vill stoppa trakasserier i filmbranschen

Bild: Evan Agostini

190 kvinnliga skådespelare från Storbritannien och Irland har skrivit under ett brev där de kräver att sexuella trakasserier och ojämlikhet i filmbranschen stoppas.

Dessutom har skådespelaren Emma Watson valt att donera en miljon pund – alltså motsvarande drygt 1,1 miljoner euro – till kampanjen, rapporterar The Independent skriver Aftonbladet.

Bakom brevet, som har publicerats i Guardian-ägda tidningen The Observer , står stjärnor som Kate Winslet, Emma Thompson, Claire Foy och Saoirse Ronan.

I brevet skriver skådespelarna att de måste förändra sättet samhället ser på kvinnor och hänvisar till uppropet Time's up, som flera Hollywoodstjärnor skrev under.

Samtidigt planeras en aktion på röda mattan på Baftagalan i London i kväll. Precis som på Golden Globe-galan i januari väntas skådespelare klä sig i svart för att visa solidaritet med metoo-rörelsen.

Aktionen är den första stora protesten i sitt slag i Storbritannien. Den 71:a upplagan av Storbritanniens motsvarighet till Oscarsgalan, Bafta, äger rum i Royal Albert Hall i London i kväll.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning