19-åriga rapparen Lucas Kihlman spelade in hitlåt på midsommarafton: "Jag har fler ögon på mig nu"

Lucas Kihlman, eller Averagekidluke, är aktuell med låten Samma gamla vanliga – Remix, som spelats närmare fem miljoner gånger på Spotify. Bild: Matias Jalmari

Lucas Kihlman, 19, siktar på att göra en internationell karriär som rappare. Han säger att han inte är någon typisk finlandssvensk, men en sak i Svenskfinland älskar han.

En 19-årig finlandssvensk kille medverkar i en av höstens stora finska hitlåtar på Spotify. Låten heter Samma gamla vanliga – Remix och finlandssvensken heter Lucas Kihlman, mer känd under artistnamnet Averagekidluke.

Låten i fråga har spelats över fem miljoner gånger på Spotify och är ett samarbete mellan de finska artisterna Cledos, ibe och Averagekidluke samt den svenska rapparen A36, som gjort originalet.

– De hörde av sig från Sverige och sökte finska rappare till en finsk version av originalet. Jag har medverkat i svensk rap tidigare och de valde mig, konstaterar Kihlman.

Han åkte till sin studio för att spela in sin vers på midsommarafton.

– Så jag fick skippa att åka till "lande" i år.

På vilket sätt har medverkandet i den här hitlåten påverkat din karriär?

– Det är såklart bra publicitet. Jag har redan märkt att folk vill intervjua mig, boka liveshower och så vidare. Jag har fler ögon på mig nu.

Kihlmans mamma kommer från USA medan hans pappa är finlandssvensk. Han talar således både flytande engelska och svenska.

– Jag började göra egen musik då jag var 14, 15 år. Sedan dess har det rullat på, säger Kihlman.

Han berättar att intresset för musiken väcktes då han lyssnade på Michael Jackson under barndomen. Senare började han lyssna mer på rap och hip-hop – den typ av musik han själv producerar i dag.

– Det var 50 Cent, Akon, Kanye West och så vidare. I början av tonåren började jag rappa med i låtarna och skriva egna texter. Då jag var 16 spelade jag in min första helt egna låt.

Varför blev det just rapmusik?

– Det var det jag fastnade för. Jag diggar basket och då jag kom hem från skolan kollade jag alltid höjdpunkterna från nattens NBA-matcher. Varje dag. Basket och rapmusik hör ihop, så det kom naturligt för mig. Mina andra intressen väckte ett större intresse för rapmusiken.

Du rappar främst på engelska. Har du planer på att rappa på svenska i framtiden?

– Nja, jag tror inte det. Jag kan slänga in en rad på svenska eller finska ibland, men inte mer än så.

Varför inte?

– Då jag är i skolan eller studerar så tänker jag på svenska. Det kommer naturligt. Men när det gäller musik så fungerar allt på engelska. Jag lyssnar på engelsk musik och ser på engelska videor på Youtube. Musikvärlden har alltid varit på engelska för mig.

Hur mycket fokuserar du på låttexterna?

– Inte så mycket i början. Då handlade det främst om att experimentera med själva musiken, och att säga någonting för att säga någonting. Men då jag gjorde Promised Neverland hade jag en bättre förståelse för hur jag ville skriva låtar och låttexter. Det är en låt som hänger ihop.

Averagekidluke kommer släppa sitt första album, eller sitt första mixtape, nästa år. De låtarna kommer handla om hans egna erfarenheter och upplevelser av saker och ting.

– Jag vill säga något med min musik, inte göra bara för att få ut något.

Han siktar på att nå ut med sin musik också utanför Finlands gränser.

– Det är svårt och kräver mycket jobb. Tidigare lyckades nästan ingen med det. Konkurrensen är stenhård.

Vad betyder det för dig att vara finlandssvensk?

– Jag är glad att det är så, att jag talar svenska och att jag gått i svensk skola. Jag är stolt över det, men jag är nog inte den mest finlandssvenska äijän, säger Kihlman och skrattar.

Det finns en finlandssvensk grej som han älskar mer än något annat.

– Skärgårdslivet. Det är skönt. Vi har stugan i Ekenäs skärgård.

Ålder: 19 år.

Från: Munksnäs i Helsingfors.

Familj: Finlandssvensk pappa och amerikansk mamma.

Känd som: Averagekidluke.

Jobbar som: Artist och personlig assistent.

Gör på fritiden: Spelar basket, hänger med kompisar och familjen

Producerar: Främst rapmusik.

Aktuell med: Låten Samma gamla vanliga – Remix. Släpper sitt första album nästa år med Warner Music Finland.

Låtar: Promised Neverland, On god, For No Reason, Wrote a Song.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning