19-åriga backen Jokiharju vet vad som krävs då han ställs mot NHL-stjärnorna – "Inga kaniner ur hatten"

Henri Jokiharju – 50 procent av Lejonspelare med NHL-status. Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Finlands backbesättning lär få en svettig match i kväll.

18 finländska VM-debutanter tar sig an 21 svenska NHL-proffs i VM-kvartsfinalen. En av VM-debutanterna är 19-åriga Henri Jokiharju som trots sin unga ålder redan är rätt meriterad. I höst tog han en plats i Chicagos NHL-lag och stod för 0+12 poäng i 38 NHL-uppträdanden. Det blev också 30 AHL-matcher som Kevin Lankinens och Joni Tuulolas lagkamrat i Rockford IceHogs. Poängsaldot i farmligan blev 2+15=17.

U18- och U20-världsmästaren Jokiharju har goda minnen från matcher mot Sverige.

– Men herrmatcher är herrmatcher, säger han.

Det svenska laget Jokiharju möter i kväll har enorm stjärnglans – speciellt i anfallet. 41 gjorda mål i gruppspelet berättar en hel del. Jokiharju fick en smakbit av Tre Kronor i den tjeckiska EHT-turneringen inför VM.

– De spelade fartfylld hockey och pressade oss hårt. Man måste vara snabb med pucken och på skridskorna. De fyra senaste matcherna har vi spelat mot lag som inte ger en sådan press som svenskarna, säger Jokiharju.

I Tre Kronors led finns Jokiharjus lagkompisar från Chicago Blackhawks: Marcus Krüger och Erik Gustafsson.

– Förstås känner jag dem bra. De är bra spelare, speciellt Gustafsson. Men i VM har jag inte alls följt deras spelande.

Jokiharjus målsättning för VM-kvartsfinalen är kristallklar: att göra sin bästa match hittills.

– Jag har haft en stigande formkurva i VM. Nu är det dags för de stora matcherna och jag hoppas kunna höja min nivå. Jag tror att jag gör det. Men inte tänker jag ta någon stress över det.

Tätt försvarsspel är nyckeln till framgång, enligt den unga talangen. Ett bekant koncept med andra ord.

– Vi ska spela vårt eget spel. Vi drar inga kaniner ur hatten. Vi spelar tätt och anfaller och försvarar med hela femman, säger Jokiharju.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning