Fin turistsommar i Finland – men inhemska besökare kompenserar inte alltid bortfallet från utlandet

Många tvåspråkiga orter har gynnats av den växande inhemska turismen i år. Antalet turister som besökt Vasa, Pargas, Kimitoön, Raseborg och Borgå har ökat markant i jämförelse med fjolårets siffror. Det visar en rundringning.

De flesta som har besökt Borgå i sommar har rest till staden inom en radie på cirka 100 kilometer.
Övernattningarna i landets hotell och pensionat ökade med 52 procent i juni i år i jämförelse med fjolårets siffror, uppger forsknings- och analysbolaget Tak, och på flera håll i Svenskfinland kan man berätta om en ökning.
– I Borgå har antalet övernattningar ökat med 110 procent i juni då vi jämför med motsvarande statistik i fjol, säger Tanja Peisala, marknadsföringsplanerare på Borgå stad.
I reda siffror innebär det att cirka 16 000 personer övernattade i Borgå i juni i år.
Trots uppsvinget motsvarar inte årets turistströmmar läget 2019 före coronakrisen då Borgå registrerade över 20 500 övernattningar.
– Den inhemska turismen har inte lyckats uppväga bortfallet från den utländska turismen, säger Peisala.
Det här är beskedet också från Turism- och restaurangförbundet som på onsdagen publicerade en medlemsenkät. För drygt 60 procent av företagen minskade omsättningen i sommar med minst 20 procent jämfört med sommaren 2019. Drygt 20 procent upplevde en ökad omsättning.

Varifrån kommer de turister som har besökt Borgå i juni?

– Vi har använt oss av Telias analysverktyg Crowd Insights som visar att de allra flesta av dem som besöker Borgå reser hit inom en radie på cirka 100 kilometer. Utöver Nyland och Kymmenedalen är Lahtis och Tammerfors väl representerade i statistiken.
Utöver Gamla stan i Borgå fungerar Brunbergs nya godisfabrik och många restauranger som lockbeten.
– Vi har ett stadigt flöde av dagsturister som kommer till Borgå för att äta. Gruppresorna har däremot minskat i år på grund av alla coronarestriktioner, säger Peisala.

Uppåtpekande trend också i Vasa

Den inhemska turismen har ökat också på övriga håll i landets svensk- och tvåspråkiga kommuner. I Vasaregionen är det framför allt naturupplevelserna i Kvarken som lockar folk till trakten.
– Vi har registrerat en uppgång på cirka 110 procent då vi granskar antalet övernattningar på hotell i regionen för juni och jämför med fjolårets statistik. Stugbyarna har också varit välbesatta den här sommaren, säger Max Jansson, vd för Visit Vaasa.
Till sommarens stora satsningar hör skräddarsydda bussturer till Svedjehamn och utfärder till spritfabriken Kyrö Distillery i Storkyro. Allt fler lokala företagare erbjuder nu ett större utbud kryssningar i Kvarken, uppger Visit Vaasa.
– Vi har haft en hel del busslaster med pensionärer som har besökt Vasaregionen. Största delen av dem var ju fullt vaccinerade redan i juni och kunde därför resa fritt, säger Jansson.
I vanliga fall kommer minst 30 procent av regionens sommarturister från utlandet. Dessa turistströmmar har till stora delar uteblivit i år. För Vasas del innebär det ett stort bortfall av svenskar som inte har kunnat ta färjan från Umeå till Vasa som tidigare.
– Det svåraste med alla dessa coronarestriktioner är att de stundvis har ändrat från dag till dag med obefintlig förvarning. Inte kan man som företagare planera sin verksamhet under sådana omständigheter, säger Jansson.
Trots att den inhemska turismen i viss mån har uppvägt de uteblivna utländska turisterna har kassaflödet varit blygsammare än tidigare år.
– Det finns flera enkäter som visar att finländarna använder 30-40 procent mindre pengar när de semestrar i hemlandet än vad de gör då de reser utomlands, säger Jansson.
I Ekenäs och Raseborg i stort har övernattningarna ökat med 29 procent under andra kvartalet jämfört med i fjol, men siffrorna är ändå lägre än för två år sedan – före coronapandemin.

Mörkertal i siffrorna

I Raseborg har den inhemska turismen likaså ökat markant.
– Antalet övernattningar i Raseborg har ökat med 29 procent under andra kvartalet i jämförelse med fjolårets siffror. Men om vi jämför med volymerna 2019 så har antalet personer som övernattat under våren och försommaren ännu inte nått samma nivå som för två år sedan, säger Ville Vuorelma, turistchef i Raseborg.
Vuorelmas kollega, turistsekreterare Martina Rosenqvist påminner om den statistiska synvillan.
– Det finns ett mörkertal i siffrorna eftersom Statistikcentralen bara beaktar större inkvarteringsföretag. Det här innebär att många små pensionat inte syns i statistiken över huvud taget.
I synnerhet småstäder och mindre orter med små aktörer i turismbranschen missgynnas alltså i statistiken.
Enligt Ville Vuorelma har det varit ett bra år för museerna i Raseborg. De största turistattraktionerna på orten är bruksmiljöerna i Fiskars och Billnäs, Raseborgs slott och Gamla stan i Ekenäs.
Utöver de beprövade dragplåstren har efterfrågan på naturstigar, uthyrningen av kajaker och cyklar likaså ökat.
– Sommarsäsongen har också blivit längre. Säsongen kör i gång tidigt på våren och fortsätter nu också efter att skolorna har börjat i augusti. Det är en positiv utveckling eftersom det ger företagarna en jämnare fördelning av inkomsterna, säger Vuorelma.

Tror du att uppsvinget för den inhemska turismen kommer att hålla i sig?

– Jag befarar att de flesta återgår till sina gamla rutiner med utlandsresor efter att coronapandemin har mattats av. Ett bestående fenomen som jag däremot tror på för Raseborgs del är resor under helger året runt. De kommer att öka och bestå.
Många tvåspråkiga orter, som Vasa, har gynnats av den växande inhemska turismen i år.
Benjamin Donner är nytillträdd turismchef i Pargas.
– Det har varit en enorm efterfrågan på inkvartering den här sommaren. På Kimitoön, där jag jobbade som turismchef tidigare, ökade antalet besökare med 30 procent i juni i jämförelse med fjolårets siffror.

Lyx efterfrågas

Det nya för i år är att fler långväga turister som besöker Åbolands skärgård. Vistelserna har också blivit längre än tidigare.
– Våra analyser visar att medianlängden för vistelserna nu är fyra nätter jämfört med i snitt två nätter för tio år sedan. Marinorna har varit helt proppfulla i Åbolands skärgård i sommar, säger Donner.
Efterfrågan på guidade utflykter har likaså ökat denna sommar.
– Allt fler turister är beredda att betala för lyx. I stället för att ta med sin egen matsäck på havsutflykten vill man nu ha en lyxigt tillredd lunch eller middag som är gjord på lokala råvaror.
Någon stor sysselsättande effekt tack vare tillströmningen av inhemska turister tror han inte på.
– Största delen av företagen i skärgården är väldigt små. På grund av alla coronarestriktioner inom restaurangbranschen har många tidigare anställda bytt bransch. Det här har lett till en situation där det nu har uppstått ännu större problem att hitta arbetskraft än tidigare, säger han.

Registrerade hotellövernattningar i juni

2021: 1 630 964
2020: 1 072 675
2019: 1 678 729
2018: 1 566 994
2017: 1 503 798
Källa: Forsknings- och analysbolaget Tak

Övernattningar på Airbnb i juni

2021 – 7 058
2020 – 8 122
2019 – 7 701
Källa: Forsknings- och analysbolaget Tak
ANDRA LÄSER