Anders Bäckman finsk mästare igen – "FM brukar passa mina egenskaper"

Anders Bäckman spurtade till segern i cykel-FM i Borgå – hans andra guldmedalj inom fem år.

Anders Bäckman sparade sina krafter till slutspurten – en lyckad taktik.
Marcus Lindqvistmarcus.lindqvist@hbl.fi
19.06.2022 17:45
IBD Cyclings Anders Bäckman är alltid en av de största favoriterna då FM-medaljerna avgörs. I Borgå spurtade han till sitt andra FM-guld och sin totalt tredje FM-medalj inom de senaste fem åren. 
– Jag antog att jag har en ganska bra chans i slutspurten, när de andra tröttar ut sig lite med att försöka komma loss. Jag försökte spara krafter med att bara följa efter. Som tur gick det precis som jag ville, säger Bäckman. 
Han gick med i en stor grupp som bildades redan i början av det 178,5 km långa linjeloppet. Med ungefär 60 km kvar hade gruppen tunnats ut till sex man, Bäckman, Borgå Akilles-duon Antti-Jussi Juntunen och Jaakko Sillankorpi, IK-32-duon Markus Auvinen och Markus Knaapi, samt Jurvan Voimas Riku Övermark.
Under de sista, cirka 10 km långa varven var det en utvald kvartett som slogs om medaljerna, Bäckman, Juntunen, Knaapi och Övermark. Knaapi var aktiv, han visade att formen finns där då han tog guld i fredagens individuella tempolopp, och han ville definitivt avgöra före slutrakan. Under sista varvet försökte Knaapi flera gånger rycka loss, men kan kunde inte skaka av sig de andra. Bäckman hade spelsinne, sparade energi och gjorde inte mer än det som krävdes för att hänga med. 
Det visade sig vara en lyckad taktik, då han spurtade till segern före Övermark och Juntunen. Knaapi blev fyra, men kan trösta sig med guldmedalj i U23-kategorin. 
– Jag passade ganska mycket i början av loppet, för jag ville också se om det kommer någon annan från vårt lag som ansluter sig till utbrytningsgruppen. Det fanns några som drog mycket redan från början, säger Bäckman.
– Jag var inte alls säker att det skulle gå så bra i slutet, men jag visste att jag säkert har en bra chans. 
Anders Bäckman tog sitt andra FM-guld inom fem säsonger.
 I Bäckmans lag fanns bland annat fjolårsmästaren Joonas Henttala, hemma från Borgå. Han kunde inte blanda sig i medaljstriden den här gången. Det kunde inte heller tidigare U23-VM-bronsmedaljören Jaakko Hänninen, som drabbades av en tidig punktering och missade utbrytningen. 
– Vi hade ingen noggrann plan, men vi hade tänkt att Joonas och jag är de starkaste. Preliminärt var taktiken att vi håller oss i täten och så ser vi sen vem som har en bra dag och är i bättre situation. Det vände sig sedan så att jag var i ett bra läge.
Bäckman är hemma från Sibbo, fast han numera bor i Esbo. Vägarna kring Borgå var välbekanta för honom. Rutten gick från Jernbölevägen mot Finnby, runt Huktis och tillbaka genom industriområdet mot målet.
– Det var en tuff bana. Inte så långa backar, men branta, många kurvor och lite sandväg. Det var förstås en rolig bana delvis för att jag klarade mig bra, men jag gillade den annars också, säger Bäckman. 
Bäckman, 36, har förberett sig bra för den här säsongen. Han var på utlandsläger för första gången på flera år den här våren. 
– Jag visste att min form är bra i sig, men jag visste inte om jag är i en sådan situation att jag kan utnyttja det, säger han. 
För fyra år sedan var det en stor överraskning då Bäckman tog hem sitt första FM-guld i seniorklass i Norrmark. Bäckman var en stor talang som yngre, men lade av med cyklingen för flera då han slog sig ned med sin fästmö Liisa Kärnä i Esbo.  
Den här gången var det definitivt inte en överraskning att Bäckman tog hem FM-guldet. Han tog FM-silver 2019 och var femma i Vanda 2021. Han är faktiskt den första som lyckats ta mer än ett FM-guld i linjelopp i herrarnas elit sedan proffsen Jussi Veikkanen och Kjell Carlström lade av. 
– Jag har lyckats riktigt bra i FM. FM är en av de längsta tävlingarna i Finland. Jag är av naturen ganska uthållig. Mina kraftsiffror blir inte så mycket sämre av att jag blir trött. Det finns många som är starkare och snabbare om loppet varar i en timme, men FM är alltid en lite längre sträcka. Det passar mina egenskaper, säger Bäckman, som hade segertiden 4 timmar, 8 minuter och 39 sekunder.
FM-titeln betyder att Bäckman får tävla i en blåvit tröja som finsk mästare. Senast han fick tröjan 2018 slutade det bedrövligt, för han kraschade direkt i följande tävling, FM i kvarterslopp, där han inte ens fick använda FM-landsvägströjan. Han bröt bäckenbenet och hann tävla i den blåvita tröjan först följande sommar, men redan i juni blev han av med den då han var tvåa i FM.
– Jag fick till slut inte använda den så länge. Jag ska försöka hållas och stå så jag får cykla ett helt år i tröjan den här gången. Det är en ära och superfint att få dra finska mästartröjan på sig. 

ANDRA LÄSER