Niinistö: Nord Stream 2 används inte i politiskt syfte

Motsättningarna mellan USA och EU blev uppenbara under säkerhetsmötet i München. Kärnenergiavtalet med Iran, USA:s tillbakadragande av sina styrkor i Syrien, relationen till Ryssland och amerikanska biltullar var några glödheta frågor där åsiktsskillnaderna kom i dagen.

USA:s vicepresident Mike Pence gick hårt åt EU under sitt tal vid säkerhetskonferensen i München.
16.02.2019 19:41 UPPDATERAD 16.02.2019 20:46
Drygt 35 statsöverhuvuden och ett 50-tal försvars- och utrikesministrar deltar i den tre dagar långa säkerhetskonferensen i München i helgen. USA:s vicepresident Mike Pence gick i sitt tal till skarp attack mot EU och uppmanade unionen att dra sig ur kärnenergiavtalet med Iran.
– Den iranska regimen förespråkar öppet en ny Förintelsen och försöker hitta medel för att uppnå den, sade han.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel undrade i sitt anförande om USA:s beslut att lämna avtalet och dra tillbaka sina trupper från Syrien var det bästa sättet att bemöta regimen i Iran.
– Den enda frågan är hur vi uppnår vårt gemensamma mål. . .gör vi det genom att avbryta vårt avtal eller genom att använda det lilla inflytande vi har (genom kärnenergiavtalet)? sade Merkel och fick rungande applåder.

Ryskt gasberoende

Hon bemötte också kritiken från USA om att Tyskland gör sig beroende av rysk gas, bland annat genom den planerade gasledningen Nord Stream 2.
– Om vi kunde importera stora mängder rysk gas under kalla kriget, då förstår jag inte varför tiderna ska vara så mycket sämre nu att vi inte kan säga att Ryssland förblir en partner, sade Merkel.
President Sauli Niinistö som också deltar i konferensen i München säger till Kauppalehti och MTV att han inte ser att gasledningen används som ett politiskt maktmedel.
– Där finns ju redan en gasledning och jag har i varje fall inte märkt mycket politisk påtryckning, säger Niinistö.
Enligt Niinistö har USA ett eget intresse i att försvåra projektet. Landet försöker sälja mer naturgas till Europa, säger han till tidningen.

ANDRA LÄSER