WHO: Fler pandemier att vänta

Pandemier likt den vi upplever nu kommer troligtvis att inträffa igen, säger WHO-chefen då den internationella dagen för epidemisk beredskap uppmärksammas.

WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus. Arkivbild.
– Historien lär oss att detta inte kommer att bli den sista pandemin och att epidemier är en del av livet, säger WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus i ett tal inför epidemiberedskapsdagen.
Den 27 december uppmärksammas för första gången den internationella dagen för epidemisk beredskap. Och WHO-chefen påpekar att pandemin inte kom som en överraskning, men att världen trots varningar och rapporter inte var förberedd för en pandemi likt den pågående.
Vi måste lära oss en läxa av vad som händer nu, säger Tedros Adhanom Ghebreyesus och pekar ut flera områden för åtgärder:
– Först av allt – alla länder måste investera i beredskapsåtgärder. Särskilt viktigt är det med en stabil primärvård, säger han.
WHO-chefen påpekar dock att det inte bara är vårdsektorn som måste vara förberedd på kommande epidemier och pandemier utan att "hela samhället måste vara förberett". Han tar även upp kopplingen mellan människors hälsa och djurhållning samt klimatet.
– Alla ansträngningar för att förbättra människors hälsa är dömda att misslyckas såvida man inte tar itu med det kritiska samspelet mellan människor och djur, samt det existentiella hotet som klimatförändringar innebär, då de gör att vår jord blir allt mindre beboelig.

ANDRA LÄSER