Pinellan i Åbo byter namn och blir pizzeria – "Men huset kommer nog alltid att heta så i folkmun"

Ett Helsingforsföretag öppnar cocktailbar och napolitansk restaurang i den anrika pelarbyggnaden i Åbo.

Snart öppnar en napolitansk pizzeria i anrika Pinellan i Åbo. Den andra våningen i trä blir cocktailbar.
Jean Lindén/SPT
16.10.2021 08:30
Höstens stora restaurangnyhet i Åbo är att den anrika restaurangen Pinellan upphör. Pelarbyggnaden vid åstranden tas snart över av restaurangen Via Tribunali som bjuder på napolitanska pizzor.
Det har väckt uppståndelse, men egentligen är det ingen obruten restaurangtradition från 1848 som går i graven. Pinellan har haft en mängd krögare med vitt skilda koncept under åren, och mellan 2004 och 2011 var huset stängt.
Före det fanns den chosefria köttrestaurangen Ribs i den stora nedre våningen. När Pinellan öppnade på nytt år 2011 var det i Sunbornkoncernens regi och med ett fine dining-stuk.
Så det nya är kanske bara att ingen del av restaurangen nu kommer att heta just Pinellan, vilket den lilla övervåningen i trä hette även på Ribs tid.

Vill visa upp historien

I "Träpinellan" kommer Son of a Punch – Helsingforsfirman bakom Via Tribunali – att öppna en cocktailbar. Men inte heller den kommer att heta Pinellan. Den gamla krögaren Sunborn, som fortfarande äger byggnaden, har ensamrätt till namnet.
– Jag har full förståelse för att Sunborn inte låter oss använda namnet. En dag i framtiden kanske vi inte längre finns i byggnaden och då kanske de vill lansera Pinellan igen, säger Antti Kuitunen från Son of a Punch.
Men, konstaterar Kuitunen: i folkmun kommer byggnaden säkert att heta Pinellan till tidens ände.
–  Vi hoppas att vi får ha namnet synligt inomhus, och kanske döpa en pizza efter det. Det här huset har en otrolig historia som vi vill lyfta fram.
Kuitunen konstaterar att pizzor har funnits på menyn i Pinellan även tidigare, och de hoppas hitta gamla menyer som kan visas upp.
Napolitansk pizza serveras redan av pizzerian 450°C i Saluhallen i Åbo. Här Matteo Galfano med en pizza, direkt ur ugnen som syns i bakgrunden.

Italiensk murare till Åbo

Men de napolitanska pizzorna är något helt annat än de pizzor vi vant oss vid i Finland, påpekar Kuitunen.
–  Den äkta napolitanska pizzan är inte knapriga bitar som står rakt ut när du håller dem i handen. Den är mjuk och luftig, säger Kuitunen.
Pizzan gräddas i 60-90 sekunder i 450 grader, i en vedeldad ugn som snart ska muras av en italiensk murare som reser till Åbo för uppdraget.
Två av Via Tribunalis pizzerior i Helsingfors har erhållit den italienska takorganisationen Associazione Verace Pizza Napoletanas certifikat. Det hoppas Kuitunen att pizzerian i Åbo också ska lyckas med när den har varit i gång ett tag.
Det kräver att en företrädare för den ideella organisationen flygs till Finland och under några dagar kontrollerar att pizzatillverkningen uppfyller strikta krav på råvarorna, långsam jäsning och på ugnen.
– De brukar vilja baka själva också, för de är ju pizzaentusiaster! konstaterar Kuitunen.
Pinellans övre våning i trä blir cocktailbar.

Kollega i Saluhallen

Restaurangen 450°C i Saluhallen, som också gör napolitanska pizzor, hamnade nyligen på plats 36 på en italiensk lista över de 50 bästa pizzeriorna i världen. Antti Kuitunen ser inte 450°C som en konkurrent utan som en kollega som är med och förändrar pizzakulturen.
Via Tribunali har länge velat utvidga sin verksamhet till Åbo.
–  Åbo har alltid haft en bra restaurangkultur och den fortsätter att gå framåt. Åbo har fina platser och människor går mycket på restaurang. Det gäller också cocktailsidan, med barer som Bar 4 och The Cow. Vi kommer inte till en tom spelplan, utan det finns redan en kultur i grunden, säger Kuitunen.

Vilka är dina favoritrestauranger i Åbo?

–  Det är lätt att säga klassikern Kaskis som aldrig sviker. Jag gillar också rättframma Kuori, och Kakolanruusu måste absolut nämnas.

ANDRA LÄSER