1. Tiktok, vad är det för app egentligen?
Tiktok är korta filmklipp om allt möjligt. Det är också ett sätt för användarna, en stor majoritet ungdomar, att hålla kontakten med varandra. Tiktok är även en nyhetskälla för stora grupper, där finns det kritik mot att appen visar en smal och skev bild av verkligheten – en så kallad filterbubbla.
2. Det låter som många andra appar, varför skulle just Tiktok vara farligt?
Därför att moderbolaget bakom appen är ett kinesiskt företag, Bytedance. Och, menar kritikerna, som kinesiskt företag lyder de under kinesiska lagar där Kina kan klampa in och plocka ut information både ur bolaget men också om alla som använder appen.
3. Varför skulle Kina bry sig om enskilda användare på Tiktok?
Det är en definitionsfråga. För de flesta är appen förmodligen inte farligare än andra liknande sociala medier, men personer som sitter inne med säkerhetskänslig information bör vara vaksamma. Det menar i alla fall en lång rad länder, däribland USA, Kanada, Danmark, Tjeckien och EU-kommissionen – alla har på ett eller annat sätt sagt att statsanställda inte bör ha appen för att det finns en risk för övervakning från Kina.
4. Finns det mer kritik mot appen, förutom den politiskt laddade?
Ja, även appens innehåll har pekats ut som problematiskt. En stor del av materialet på Tiktok drivs av det som unga användare producerar, där finns det kritik mot utseendefixering, att digitala filter skapar sjukliga kroppsideal samt att appen bidrar till och förvärrar ångest och psykisk ohälsa. Det är inget unikt för Tiktok, men då appen är extra populär hos just ungdomar har kritiken varit extra hård.
5. Hur ska jag tänka som förälder kring att barnen vill vara på Tiktok?
Jannike Tillå, kommunikationschef på Internetstiftelsen, har handfasta tips:
– Sätt dig ner med barnet och öppna ett konto som är stängt till att börja med, senare kan barnet kanske ha ett öppet konto som vem som helst kan se. Prata med barnet om att innehållet lätt får fötter och att det man lägger ut finns kvar för alltid, barn har inte alltid det konsekvenstänkandet.
Hanna Thermaenius, barnpsykolog på Rädda Barnen, säger att kommunikation är det viktigaste:
– Generellt bör man prata mer med sina barn om vad som händer på nätet än att försöka övervaka. Det är viktigt även om det är saker som man inte pratat om tidigare.
Tiktoks åldersgräns är 13 år.
6. Vad säger Tiktok själva om kritiken?
Företaget förnekar att kinesiska staten på något sätt skulle kunna komma åt användares information, eller att företaget övervakas. I dagarna presenterade Tiktok en satsning på ett nytt europeiskt datacenter i Norge som de menar är ännu ett led i arbetet med att säkra användarnas data på bästa sätt.
Fakta | Tiktok
Tiktok är en app där användarna främst skapar och delar korta filmklipp, ofta tillsammans med musik. Tiktok ägs av kinesiska Bytedance, som lanserade appen i Kina 2016 under namnet Douyin.
Tiktok är en av världens snabbast växande sociala medier-plattformar och är speciellt populär bland barn och unga. Exakta antalet användare är svårt att få fram när det gäller sociala medier, men Tiktok uppskattas ha omkring en miljard aktiva användare. Facebook har som jämförelse nästan tre miljarder aktiva användare.
Kinas inflytande över appen och i förlängningen över möjligheten att påverka dess användare har varit föremål för internationell debatt i flera år.
- Sociala medier
- Medier
- Rädda Barnen
- Appar
- TikTok
- USA
- Tjeckien
- Europeiska kommissionen
- Norge
- Danmark
- Douyin
- Kanada
- Kina
ANDRA LÄSER
Lag och rätt
Brittisk tidning snappar upp Anders Wiklöfs saftiga böter – här är kändisarna som betalat mer än Ålands kung för fortkörning
06.06.2023 19:38

Kriget i Ukraina
Analys: Sprängningen av dammen i Nova Kakhovka bevisar att Ryssland har blivit en terroriststat
06.06.2023 15:44

Sociala medier
Den svindyra Prime-drycken dök upp också i Borgå – det här handlar det om
06.06.2023 17:01


Helsingfors
Missnöjet pyr när svenska specialelever kan tvingas flytta från skola i Tölö – nya kojor anses vara banala
06.06.2023 21:10
