Så blir Seattles nya NHL-lag – Donskoi klar för Kraken

Seattles laguppställning är klar. Finländaren Joonas Donskoi tar plats i NHL:s nyaste lag.– Vi ville ha spelare med karaktär. Vi ville helt klart ha spelare som kämpar hårt, säger Seattles general manager Ron Francis, enligt Seattle Times.

En bläckfiskliknande varelse, så kalkad kraken, blir Seattles klubbnamn och symbol. Här laddar supportrar i Seattle inför expansionsdraften.
Gustav Sjöholm/TT
22.07.2021 13:40 UPPDATERAD 22.07.2021 13:45
Tampa Bays Yanni Gourde var kanske det främsta valet i den nyhetsfattiga expansionsdraftstillställningen. 29-åringen har vunnit Stanley Cup två år i rad med Tampa Bay, och stod för sex mål och en assist i årets slutspel. New York Islanders-anfallaren Jordan Eberle är också ett stornamn.
– Jag ser supermycket fram emot att vara en del av det här nya laget, jag älskar passionen hos fansen här, säger Eberle i ett videomeddelande på Twitter.

Rutinerad Calgaryback

Från Colorado valde Seattle rutinerade finländaren Joonas Donskoi, framför lagets lagkapten Gabriel Landeskog. Den 29-årige finländaren har spelat 399 matcher, och stått för 78 mål och 108 assists under NHL-karriären.
Han får dock betraktas som att ingå i det unga gardet i jämförelse med Mark Giordano från Calgary, 37-årig lagkapten, som spelat samtliga 949 NHL-matcher i sitt Calgary.
Backen Adam Larsson förhandlade sig till ett fyraårskontrakt med Seattle och står tillsammans med Nashvilleforwarden Calle Järnkrok för svenskrepresentationen i klubben. Järnkrok stod för 15 mål förra säsongen, flest i Nashville tillsammans med Finlands Mikael Granlund.

Målvakt från Florida

Chris Driedger har chansen att få spela förstamålvakt, i och med flytten från Florida där han fått spela andrafiolen bakom Sergej Bobrovskij. Driedger var med på plats i Seattle för att prata med pressen, och beskriver flytten som en stor chans. Viss oro fanns att Seattle skulle välja Montreals toppmålvakt Carey Price.
– Då hade det varit en liknande situation som den i Florida. Jag tänkte på det, men sedan sade jag: "Vet du vad, det spelar ingen roll. Jag kommer inte att oroa mig för det. Jag kommer att spela på mitt sätt och göra vad jag ska för att vara framgångsrik", säger han till The Seattle Times.
Intressant att se blir om bröderna Hayden och Cale Fleury, från Anaheim respektive Montreal, möjligtvis kommer att bilda backpar. Men ingen av dem är att betrakta som några nyckelspelare, och kan eventuellt också komma att bytas bort.

Det gällde för Seattle Kraken i expansionsdraften.

En spelare plockades från varje NHL-klubb, förutom från Vegas Golden Knights vars spelare fredats efter att klubbens ägare slutit ett avtal med ligan.
Laget var tvunget att välja totalt minst tre målvakter, nio backar och fjorton forwards. Minst tjugo av spelarna måste ha kontrakt för säsongen 2021–2022.
Klubbarna fick skydda antingen sju forwards, tre backar och en målvakt, eller åtta utespelare och en målvakt.
Den totala lönesumman för valda spelare måste överstiga 60 procent av lönetaket på 81,5 miljoner dollar.

Seattles spelare

Yanni Gourde, draftad från Tampa Bay.
Jared McCann, Toronto.
Morgan Geekie, Carolina.
Nathan Bastian, New Jersey.
Jordan Eberle, New York Islanders.
Colin Blackwell, New York Rangers.
Carsen Twarynski, Philadelphia.
Brandon Tanev, Pittsburgh.
Tyler Pitlick, Arizona.
John Quenneville, Chicago.
Joonas Doskoi, Colorado.
Calle Järnkrok, Nashville.
Mason Appleton, Winnipeg.
Alexander True, San Jose.
Kole Lind, Vancouver.
Jeremy Lauzon, Boston.
Will Borgen, Buffalo.
Dennis Cholowski, Detroit.
Cale Fleury, Montreal.
Gavin Bayreuther, Columbus.
Adam Larsson, Edmonton.
Jamie Oleksiak, Dallas.
Carson Soucy, Minnesota.
Haydn Fleury, Anaheim.
Mark Giordano, Calgary.
Kurtis MacDermid, Los Angeles.
Vince Dunn, St Louis.
Chris Driedger, Florida.
Joey Daccord, Ottawa.
Vitek Vanecek, Washington.

ANDRA LÄSER