EU:s krisfond handlar om solidaritet – Finska oppositionspolitiker skarpt kritiska

Oppositionspolitiker tror att finländarna kommer att tvingas betala om EU:s massiva återuppbyggnadsfond blir av.

Jussi Halla-aho (Sannf) är skarpt kritisk till gemensamt ekonomisk ansvar inom EU.

Europeiska kommissionen vill låna 750 miljarder euro för att skapa en återuppbyggnadsfond. 500 miljarder skulle delas ut som bidrag och 250 miljarder skulle lånas ut till medlemsländerna.

Jussi Halla-aho (Sannf) är inte nöjd med förslaget, utan anser att finländarna får stå för notan.

– Finland skulle betala summor som motsvarar uppköpen av jaktplan till länder som har lägre skattesats, skriver Halla-aho på Twitter.

"Kommande generationer får betala"

Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo är inte heller nöjd med balansen i kommissionens förslag, utan anser att krisstödet i första hand borde bygga på lån.

– Finland har möjlighet att påverka slutresultatet och regeringen måste lyckas med det, skriver Orpo på Twitter.

Kristdemokraternas ordförande Sari Essayah ser krisfonden som väldigt problematisk enligt EU:s principer. Dels för att EU inte får finansiera sin verksamhet med lån, dels för att förslaget om beskattningsrätt strider mot medlemsländernas rätt att bestämma om sin budget.

– Namnet Next Generation EU (Nästa generations EU) är passande, eftersom det är kommande generationer som får betala för det här, säger Essayah.

Tuppurainen: Detta är inte någon öppen donationspeng

EU:s krisfond seglade också upp som det första diskussionsämnet under riksdagens muntliga frågestund på torsdagseftermiddagen. Vilhelm Junnila (Sannf) frågade regeringen om det inte vore på sin plats att säga nej till krispaketet.

Finansminister Katri Kulmuni (C) samt Europa- och ägarstyrningsminister Tytti Tuppurainen (SDP) sade att krispaketsförslaget inte kommer att godkännas som sådant utan en noggrann genomgång av innehållet.

– Statsrådet bekantar sig mycket noggrant med innehållet i kommissionens omfattande stimulanshelhet, och ifall något i helheten bör korrigeras går vi in i förhandlingarna för att göra korrigeringarna, sade Tuppurainen.

– Vi behöver stimulans och ett paket för återuppbyggnad, och detta är inte någon öppen donationspeng utan en stimulanshelhet vars användningsområden fastställs tillsammans.

Statsminister Sanna Marin (SDP) närvarade inte på riksdagens frågestund. Marin har varit sjukskriven sedan måndagen på grund av förkylning. På torsdagen meddelade statsrådets kommunikationsavdelning att Marins sjukledighet fortsätter åtminstone till slutet av veckan.

Torvalds och Modig positiva

Europaparlamentariker Nils Torvalds (SFP/RE) anser att vi måste ställa upp för dem som drabbats hårdast av krisen.

– Kommissionen har, efter parlamentets uppmaningar, insett att EU knappast har något annat val än att agera ytterst kraftfullt i den här situationen, säger Torvalds i ett pressmeddelande.

EU-parlamentariker Silvia Modig (VF/GUE/NGL) är nöjd med förslaget bland annat eftersom medlen till stor del skulle delas ut som bidrag och inte lån.

– Det är en stor ändring mot en mer solidarisk ekonomisk politik, skriver Modig på Facebook.

ANDRA LÄSER