Donald Trump vänder sig till Nato – vill få militäralliansen mer involverad i Mellanöstern

Ingen amerikan skadades i nattens raketattacker mot minst två militärbaser i Irak, enligt USA:s president Donald Trump, som nu kommer att be Nato att engagera sig mer aktivt i Mellanöstern. Han säger också att Iran tycks stå tillbaka efter den senaste tidens händelseutveckling.

Donald Trump höll sitt tal till nationen.
08.01.2020 18:50 UPPDATERAD 09.01.2020 09:47
Det var natten till onsdagen som Iran hämnades USA:s attack mot toppgeneralen Qassem Soleimani med attacker mot minst två militärbaser i Irak.
Efter attackerna varnade Iran för att en eventuell vedergällning från USA kan mötas med "ännu mer smärtsamma och förödande svar". Men vissa bedömare tror att Iran avsiktligt undvek att döda amerikaner i attackerna.
Ett dussintal raketer avfyrades från Iran mot Irak under natten. Militärbasen Ayn al-Assad träffades vid klockan halv två lokal tid av flera raketer. En ny attack mot basen kom en dryg timme senare.
Även en irakisk bas i Erbil i norra Irak, där soldater från USA och andra länder är stationerade, anfölls i attackerna.
På en pressträff i Washington på onsdagseftermiddagen konstaterade Donald Trump – flankerad av flera ministrar och militära toppnamn – att Iran föreföll att trappa ned i det rådande läget. Men han inledde att höja ett varnande finger om kärnvapen.
– Så länge som jag är president för USA kommer Iran aldrig tillåtas ha kärnvapen.
Trumps uttalande rimmar med amerikanska underrättelsekällor som Reuters hänvisar till och som bedömer att Iran avsiktligt kan ha undvikit att döda amerikaner för att krisen länderna emellan inte ska trappas upp ytterligare.
Frågan är om Trumps uttalanden också kan tolkas som att USA väljer att inte hämnas nattens raketattacker.
Däremot talade han om att utöka sina ekonomiska sanktioner mot Iran. Han säger att han kommer att vända sig till Nato för att få militäralliansen att bli mer involverad i Mellanöstern.
Trump beskriver den dödade Qassem Soleimani som en av världens värsta terrorister och säger att USA kommer att skärpa sina sanktioner mot Iran rejält.
– Iran måste överge sina kärnvapenplaner och sluta stödja terrorister, säger Trump.
"Den civiliserade världen" måste visa för Irans regim att dess agerande inte kommer att tolereras, säger han.
Han uppmanar Kina, Ryssland och de europeiska parterna att också lämna kärnavtalet med Iran.

Irakisk hämnd

Tidigare rapporterade iransk statlig tv, som hänvisar till en källa inom revolutionsgardet, att Iran har 100 andra mål i regionen i sikte om USA trots varningarna väljer att hämnas.
"Vi vill inte ha fortsatt eskalering eller krig, men kommer att försvara oss mot all aggression", twittrade Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif under natten.
Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei säger att USA bör dra sig tillbaka från regionen och att attacken mot amerikanska mål i Irak var ett "slag i ansiktet" för USA.
"Militära åtgärder räcker inte. Det som är viktigt är att avsluta den korrumperande närvaron av USA i regionen", säger han i ett tv-sänt tal.
Samtidigt kommer en varning för en irakisk hämnd för den irakiske milischefen Abu Mahdi al-Muhandis, som dödades samtidigt som Qassem Soleimani.
"Nu är det dags för ett första svar på mordet på general Muhandis som gjorts till martyr. Och eftersom irakier är modiga och nitiska kommer deras svar inte att bli mindre än Irans. Det är ett löfte", twittrar Qais al-Khazali, som leder en shiamuslimsk milis som ingår i Folkets mobiliseringsstyrkor – en paraplyorganisation för irakiska milisgrupper som står Iran nära.
Irans revolutionsgarde skickar också en ny varning till USA, om att emiratiska Dubai och israeliska Haifa blir nya måltavlor för Iran vid ett amerikanskt angrepp mot iranskt territorium.
"Vi varnar den store Satan, den blodtörstiga och arroganta regimen i USA att alla nya ondskefulla handlingar eller aggressioner kommer att innebära fler smärtsamma och förödande svar", säger gardet i ett skriftligt uttalande som lästes upp i iransk tv.

USA-Iran-krisen fram till i dag

27 december 2019: I en raketattack mot en irakisk militärbas nära Kirkuk dödas en civilanställd amerikansk medborgare. Flera amerikaner och irakiska soldater skadas. USA lägger skulden på den Iranstödda shiamilisen Hizbollah-brigaderna.
29 december 2019: USA genomför flyganfall mot fem av Hizbollah-brigadernas baser i Irak och Syrien. Enligt Pentagon genomfördes anfallen som svar på upprepade angrepp som milisen utfört mot baser i Irak där styrkor från den USA-ledda koalitionen är placerade.
31 december 2019: En proteströrelse, ledd av en Iranstödd milis, försöker storma USA:s ambassad i Bagdad i protest mot de amerikanska flyganfallen. Vid ett tillfälle tar de sig in genom grindarna. Irakiska säkerhetsstyrkor hindrar inte demonstranterna från att ta sig in i högsäkerhetsområdet Gröna zonen, där ambassaden ligger.
3 januari 2020: Qassem Soleimani, chef över Irans revolutionsgardes specialstyrka Quds, dödas i en drönarattack på väg från flygplatsen i Bagdad. Attacken sker på order av USA:s president Donald Trump. Vid drönaranfallet dödas även den irakiske milischefen Abu Mahdi al-Muhandis, en av de högsta ledarna inom milisgruppen Hashed al-Shaabi, Folkets mobiliseringsstyrkor. Irans president Hassan Rohani utlovar hämnd.
4 januari 2020: Nato pausar temporärt arbetet med att utbilda irakiska säkerhetsstyrkor i Irak. Sveriges försvarsmakt, som har ett 70-tal personer i den multinationella insatsstyrkan, gör detsamma.
5 januari 2020: USA:s president Donald Trump hotar att slå ut 52 viktiga iranska mål, om Iran gör verklighet av sina hot om vedergällning (antalet 52 representerar de 52 amerikanska gisslan som togs av Iran mellan den 4 november 1979 och den 20 januari 1981 red. anm.). Iraks parlament antar en resolution med kravet att USA:s militär ska kastas ut ur landet. Iran meddelar att landet inte längre begränsar sin anrikning av uran och överger därmed i praktiken kärnteknikavtalet från 2015. USA lämnade avtalet 2018.
6 januari 2020: Generalen Qassem Soleimanis kvarlevor förs genom Teheran i en begravningsprocession. Hundratusentals människor manifesterar på Teherans gator. Demokraterna i representanthuset i USA:s kongress lägger fram ett förslag om att begränsa president Donald Trumps befogenheter att vidta nya militära åtgärder mot Iran.
7 januari 2020: Mer än 50 människor trampas ihjäl och många skadas sedan panik bryter ut under Qassem Soleimanis begravningsceremoni i Kerman. Iran säger sig överväga 13 olika sätt att hämnas USA och Irans parlament terrorlistar amerikanska styrkor, anställda vid försvarshögkvarteret Pentagon och andra närstående organisationer. Tyskland drar tillbaka delar av sina styrkor från Irak.

ANDRA LÄSER