Luciakandidat 6, Tilde Polviander: "Lucia ska förena olika generationer"

Tilde Polviander från Mariehamn vill lussa för gamla och sjuka, men också för barn som ser upp till lucia. – Lucia ska visa att hon är närvarande i varje besök och sprida godhet nu när det är som mörkast, säger hon.

– Lucia får inte vara elak och självisk, utan hon ska finnas där för andra. Lucia får inte bara tänka på sig själv, även om det också är viktigt att komma ihåg sig själv under en intensiv turné.

Vad fick dig att ställa upp i luciavalet?

– I höst medverkar jag i musikalen Grease (som går på Alandica) i Mariehamn och regissören Robert Liewendahl föreslog att jag skulle anmäla mig som luciakandidat. Jag blev jätteglad över förslaget, för jag tycker att lucia är en så himla fin tradition. Jag var Ålands lucia i fjol och det var en fin upplevelse, även om besöken blev ganska få på grund av de hårda restriktionerna.

Vilken roll anser du att lucia har i dag?

– Lucia ska vara en förebild och sprida godhet till alla nu när det är som mörkast. Hon ska se alla, oavsett ålder, och förena olika generationer kring en fin tradition. Lucia ska visa att hon är närvarande i varje besök.

Vem skulle du helst vilja lussa för?

– Jag vill lussa för alla! Speciellt vill jag sjunga för dem som är gamla och sjuka, jag vill ge glädjen till dem. Men det är också himla fint att se hur barn ser upp till en när man är lucia.

Hur skulle dina vänner beskriva dig?

– Jag tror att de tycker att jag är energifylld och att jag sprider mycket glädje. Jag skrattar mycket och får också andra att skratta.

Om du kunde prata med ett djur, vilket vore det djuret?

– Mina två katter! Jag skulle fråga hur de mår.

Vilka talanger besitter du som inte många känner till?

– Jag kan många tungtrix, alltså att svänga tungan i olika positioner, exempelvis upp-och-ner. Jag märkte som yngre att alla inte kan svänga sin tunga i lika många positioner som jag kan, så då gjorde jag det oftare. Numera gör jag tungtrix ganska sällan.

Vad är det konstigaste som du någonsin har upplevt?

– Före coronapandemin var hela vår familj på Gran Canaria när en sandstorm drog in. Det var inte hälsosamt att vistas utomhus och andas in sanden i lungorna, så vi uppmanades stanna inne på hotellet. Det betydde också att vi inte kunde resa hem, för flyget ställdes in, och vi blev kvar där i några dagar extra. Det var inte roligt, vi satt på hotellrummet och spelade kort och längtade bara efter att få resa hem igen. Sandstormen färgade hela luften orange, det var overkligt.

Vad ser du mest fram emot?

– Om jag blir vald till lucia ser jag fram emot att få sjunga och sprida glädje, men också själva kampanjen, att vara en del av luciainsamlingen. Annars gillar jag att umgås med familj och vänner.

Var är du om 10 år och vad gör du då?

– Jag vill stå på scenen! Efter musikalen Grease har mitt intresse för musikaler ökat, men jag vill också fortsätta med dansen. Det skulle vara häftigt att få uppträda på scener i London eller Stockholm. Jag är säker på att jag vill bo på Åland i framtiden, efter mina studier.
Här kan du läsa alla intervjuer med årets luciakandidathttps://www.hbl.fi/lucia2021er och rösta på din kandidat!

Tilde Polviander

Ålder: 19 år.
Familj: Mamma & pappa, storasyster samt katterna Tinglan & Tusse.
Hemort: Mariehamn, Åland.
Gör: Går sista året i Ålands lyceum, ska skriva studentexamen på våren. Dansar på fritiden i dansskolan Dunderdans.
Musikintresse: Musiken är Tildes stora intresse, just nu fokuserar mycket kring dansen, eftersom hon medverkar i musikalen Grease som visas i Mariehamn. Har sjungit sen hon var liten, men inför publik först de senaste åren. Drömmer om att ta privata sånglektioner.
Läser just nu: Mest digitala nyheter i de bägge åländska tidningarna.
Favoritmat: Lagar gärna tacos med kyckling och mycket ost, det är enkelt och gott. Vill gärna bli bjuden på oxfilé med nån god potatis till.
ANDRA LÄSER