Experter: Danmark straffas för sin testning

Danmark borde få en klapp på axeln för att landet är så bra på att upptäcka omikronvarianten, men i stället straffas man av andra länder, anser danska experter.

Folk köar för att testa sig för covid-19 i Fælledparken i Köpenhamn. Bilden togs i torsdags.
Smittspridningen av covid-19 i Danmark har fått flera länder att sätta upp landet på sina listor över högriskländer.
Från och med söndagen kräver Tyskland att ovaccinerade danska resenärer sitter tio dagar i karantän. USA avråder amerikaner från att resa till Danmark – och israeler får inte åka till Danmark om det inte är absolut nödvändigt.
Danmark straffas därmed för sin goda förmåga att upptäcka den nya coronavirusvarianten omikron, säger två experter till den danska tidningen Berlingske.
Till skillnad från de flesta andra undersöker Danmark alla positiva covidtester för att se om det handlar om omikronvarianten eller inte – och följden blir att Danmark upptäcker fler fall av omikronsmitta än andra länder.
– Det är svårt att föreställa sig annat, än att det är ett betydande mörkertal i de flesta europeiska länder, helt enkelt för att testningsnivån inte är lika hög och bred som i Danmark, säger Flemming Konradsen, till Berlingske.
Konradsen är professor vid institutionen för global folkhälsa vid Köpenhamns universitet och han får stöd av Mads Albertsen, som är professor i kemi- och biovetenskap vid Ålborgs universitet.
Albertsen anser att Danmark borde få en klapp på axeln av omvärlden för sin goda testning. Att länder begränsar resor till och från Danmark är lönlöst eftersom omikronvarianten redan har fått fäste på många håll och det som sker i Danmark kommer oundvikligen att drabba andra länder, säger Albertsen.

ANDRA LÄSER