Woods karriär – segrar, rekord och skandaler

Tiger Woods slog igenom som ung och blev en av världens största och rikaste idrottsmän.Sedan kom motgångarna, skadorna och skandalerna – innan den ultimata comebacken.Efter den allvarliga bilkraschen i Los Angeles kan golfkarriären vara över.

Tiger Woods karriär har innehållit det mesta.

+ Supertalang och tv-stjärna

Hans pappa började lära honom spela golf redan när han var ett år gammal. Vid två års ålder hade han blivit så pass bra att han medverkade i tv-programmet Mike Douglas Show för att visa upp sina färdigheter.

När han var fem år medverkade han i tv-programmet “That’s Incredible” och i golfmagasinet Golf Digest.

Han vann det nationella juniormästerskapet sex gånger innan han hunnit bli 16 år gammal. Tiger Woods är också ensam med att ha vunnit det amerikanska amatörmästerskapet tre gånger på rad, mellan 1994 och 1996.

Han har nekat till att hans pappa skulle ha pushat honom för hårt.

“Min pappa har aldrig bett mig att spela golf, jag har bett honom. Det är barnets önskan som spelar roll, inte förälderns önskan att se sitt barn spela”, har han sagt.

+ 15 majorsegrar och "Tiger slam"

1997 vann Tiger Woods sin första major-titel när han segrade i US Masters. Det innebar att den då 21-årige Tiger Woods blev den yngsta spelaren någonsin att vinna en major, och den första afro-amerikanska spelaren att lyckas med bedriften.

Jack Nicklaus är annars den ende herrspelaren som har tagit fler majors än Tiger Woods. Nicklaus vann 18 majors under sin karriär, Tiger Woods står på 15 segrar, lika många som Patty Berg som vunnit flest på damsidan..

Han är den ende golfspelaren någonsin som vunnit fyra majors på rad, efter att ha segrat i US Open, British Open och PGA Championship år 2000, och US Masters 2001. Prestationen kallades “Tiger slam”.

Tiger Woods har, tillsammans med Sam Snead, vunnit flest PGA-tävlingar genom tiderna med 82 segrar.

+ Äktenskapsskandalen

Den 27 november 2009 kraschade Tiger Woods in i en brandsläckare vid sitt hem i Florida. Hans svenska fru Elin Nordegren fick slå sönder rutan med en golfklubba för att få ut sin man från bilen.

Men efterspelet till olyckan handlade om något helt annat. Det framkom uppgifter om två olika otrohetsaffärer. Ryktena blev sedan bekräftade när en av kvinnorna avslöjade intima meddelanden mellan henne och Tiger Woods.

Hennes öppenhet ledde till att fler kvinnor steg fram och berättade samma sak.

Det blev ett hårt slag för Tiger Woods som fick ta en paus från golfen för att arbeta på sitt äktenskap och på sin image.

“Jag hade affärer och jag var otrogen. Det jag gjorde var oacceptabelt. Jag har sårat min fru, mina barn, min mamma, min frus mamma, mina vänner, min stiftelse och alla barn runt om i världen som beundrar mig”, sade han i ett uttalande efter händelserna.

Pausen blev dock inte särskilt långvarig. Han gjorde comeback i US Masters 2010, och hans äktenskap med Elin Nordegren tog slut senare samma år.

+ Skadorna

Under 2008 och 2009 hade Tiger Woods bekymmer med en häl, något som blev återkommande även 2011 och 2012.

Men hans största skadeproblem har varit ryggen. 2014 stod han över US Masters för första gången sedan 1994 på grund av att han opererat ryggen.

Året efter missade han för första gången i sin karriär cutten till två raka majors (US Open och British Open), återigen var det ryggskadan som spökade.

Han genomgick sedan tre ryggoperationer till mellan 2015 och 2017.

Han gjorde sin femte ryggoperation i slutet av förra året.

+ Den perfekta återkomsten

När han gjorde comeback i Hero World Challenge 2017, efter flera år av ryggproblem, var han inför tävlingen rankad på 1199:e plats i världen. En delad niondeplats i återkomsten halverade i princip den rankingen.

Men klättringen mot världstoppen började på allvar under 2018. Han slutade tvåa i årets sista major, PGA-mästerskapen, hans bästa majorplacering sedan 2009. Han tog också sin första seger på PGA-touren sedan 2013.

Och bättre skulle det bli.

Den osannolika comebacken fick sin kulmen när den då 43-årige Tiger Woods vann sin 15:e major i karriären på Augusta i US Masters 2019. Hans första majortitel på elva år, och hans första seger i US Masters sedan 2005.

ANDRA LÄSER