Inget straff för Marjorie Taylor Greene – nu väntar omröstning

Den omdebatterade Marjorie Taylor Greene, nyvald republikan i representanthuset, har bett sina partikollegor om ursäkt och straffas inte av sitt parti för sina kontroversiella uttalanden. Nu väntar en omröstning i kammaren för att flytta henne från två utskott.

Den republikanska ledamoten i representanthuset Marjorie Taylor Greene lämnar. det möte med sina partikollegor där hon ska ha bett om ursäkt.
Marjorie Taylor Greene, nyinvald kontroversiell Georgia-ledamot, har väckt ont blod, och kongressens demokrater har tagit fram en resolution som skulle avlägsna Taylor Greene från hennes platser i utbildnings- och budgetutskotten.
– En medlem av denna kammare uppmanar till mord. Det är dit vi har kommit. Och om det är nivån vi har för att flytta folk från utskott så kan jag leva med det, säger Jim McGovern, ledamot från Massachusetts, till The Washington Post.
På onsdagskvällen, lokal tid, uppges Taylor Greene i ett möte bakom lyckta dörrar ha bett om ursäkt för några av sina tidigare kommentarer och för att ha satt sina kollegor i en svår sits.

Straffas inte

Bland de kontroversiella kommentarerna finns ett uttalat stöd för den grundlösa konspirationsrörelsen Qanon och ifrågasättande av skolskjutningarna i Parkland och Sandy Hook, liksom tidigare uttryckta stöd för att demokratiska politiker ska avrättas.
Själv har hon inte uttalat sig efter onsdagens möte, men den republikanske minoritetsledaren Kevin McCarthy säger till CNN att Taylor Greene inför partimedlemmarna tagit avstånd från sitt stöd för Qanon och uppmaningen till våld mot demokrater.
Han säger också att partiet inte tänker straffa henne. Att förnedra en av sina egna blev uppenbarligen för svårt för McCarthy, som tidigare på onsdagen gjorde klart för den demokratiske talmannen Nancy Pelosi att han inte kommer att agera för att minska Taylor Greenes inflytande i representanthuset.

Pelosi: "Feg vägran"

Enligt Pelosi kommer det på grund av McCarthys "fega vägran att hantera Taylor Greene" därför att bli en omröstning under torsdagen om att ta ifrån Taylor Greene hennes platser i de aktuella utskotten.
För att resolutionen ska godkännas krävs enkel majoritet i representanthuset, där demokraterna har 221 platser och republikanerna 211.
– Vi kan inte hindra henne från att prata, men det vi kan göra är att göra henne så gott som maktlös. Det är målet med vår resolution, säger Debbie Wasserman Schultz, demokrat från Florida, enligt Reuters.
Under onsdagens möte röstade republikanerna även för att inte knuffa bort Liz Cheney från hennes position som partiets trea i representanthuset. Cheney, från Wyoming, var en av tio republikaner i kammaren som röstade för en riksrätt mot president Donald Trump.
ANDRA LÄSER