180 graders sväng från La la land till månen

Svenske Linus Sandgren vann en Oscar för bästa foto för musikalen La la land, och är nu aktuell med en film om Neil Armstrong. Arkivbild. Bild: TT/Henrik Montgomery

Vintern 2017 vann Linus Sandgren en Oscar för fotot till succéfilmen La la land, regisserad av Damien Chazelle. Nu har Sandgren och Chazelle arbetat tillsammans igen – den här gången heter filmen First man och handlar om Neil Armstrong, den förste mannen på månen.

– Både Damien och jag ville göra någonting som var så olikt La la land som möjligt, säger Linus Sandgren till TT.

Det innebär bland annat att First man är en mycket realistisk film, till skillnad från den förra, som ju var en musikal där människor brast ut i sång och dansade på gatorna i Los Angeles. De ville också att allt skulle kännas äkta, så de använde sig av så lite specialeffekter som möjligt. Man byggde kulisser och miljöer.

– Vi byggde alla rymdkapslar invändigt och utvändigt, vi byggde raketerna, vi filmade modeller. Vi hade en hydraulisk hiss som rymdkapslarna satt på och då kunde vi skaka den så det kändes som på riktigt.

– Redan när vi gjorde La la land talade vi om First man. Damien undrade då om jag ville göra den. Det första han sa var att han ville göra en 180 graders sväng från La la land. Och det älskar jag, regissörer som vill göra någonting nytt, säger Sandgren.

Känner ingen press

First man berättar om vägen till månlandningen, men fokus ligger mycket på att berätta om människorna och inte bara om det tekniska. Ryan Gosling spelar Neil Armstrong och Claire Foy hans hustru Janet Elizabeth Shearon.

– Vi ville komma så nära det mänskliga som möjligt. Därför filmade vi mycket i super-16, då kunde vi utforska människorna och få närvaro och intimitet. Och det gällde också scenerna i rymden. Det var mer intressant att visa hur astronauterna upplevde det som människor än att visa stora rymdbilder, säger han.

Kände ni någon press när ni skulle göra en ny film, efter alla de Oscar som La la land fick?

– Jag gjorde inte det. Jag var glad för uppskattningen. Möjligen ger det mer frihet när man ska förhandla. Och för Damien är det ju så nu att alla lyssnar på honom. Han är ung, men han vet vad han vill.

– Efter Oscarsgalan visste jag redan att jag skulle göra den här. Jag fick en förfrågan om att göra A star is born, men de sköt på den en månad och då kolliderade den med den här.

Spännande med nya möten

Sandgren jobbar gärna mer med Chazelle och även med Lasse Hallström, som han gjort två filmer med.

– Det blir ofta så att man under ett projekt talar om andra, kommande projekt. Men jag tycker också att det är spännande att möta nya regissörer.

Efter TT:s intervju med Sandgren möter Chazelle och hans team pressen på en välbesökt presskonferens. Chazelle säger:

– Alla mina tidigare filmer har i viss mån baserats på egna erfarenheter och upplevelser. Den här ligger så långt från allt som någon av oss någonsin har upplevt. Och det var välkommet, att berätta om något som inte var min egen upplevelse.

First man har finsk premiär den 12 oktober.

Profil

Linus Sandgren

Ålder: 45

Bor: Los Angeles och Stockholm.

Familj: Fru Cecilia Rimér Sandgren, döttrarna Betty och Lucy samt hunden Fuji.

Utbildning: Stockholms filmskola.

Bakgrund: Upptäckte filminspelningsmagin under sitt jobb som chaufför på Jönssonligans största kupp (1995). Ägnade 90-talet åt reklam- och musikvideoinspelningar.

Viktigt möte: Gjorde kortfilmen Disco Kung Fu (2002) med regiduon Björn Stein och Måns Mårlind, vilket senare ledde till långfilmsdebuten Storm (2005), som Sandgren Guldbaggebelönades för. Trion inledde sedan sin USA-karriär tillsammans med thrillern Shelter (2010). Tilldelades en Oscar för La la land, en färgsprakande och melankolisk musikal.

Aktuell: Med filmen First man som inviger Venedigs filmfestival.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03