18 års fängelse för oppositionsledare i Belarus

Belarus president Aleksandr Lukasjenko. Arkivbild. Bild: Nikolay Petrov/TT-AP

Den belarusiske oppositionsledaren Sergej Tichanovskij döms till fängelse i 18 år. Han har suttit frihetsberövad sedan i maj i fjol efter att ha samlat en aldrig tidigare skådad proteströrelse mot landets president, Aleksandr Lukasjenko.

Sergej Tichanovskij planerade att ställa upp i presidentvalet i augusti i fjol men greps några månader före valet. Han är make till Svetlana Tichanovskaja, som i hans frånvaro tog hans plats i presidentvalet. Hon och många andra anser att hon tog hem segern, men hon lämnade landet kort efter valet och har sedan dess levt i exil.

– Jag kommer att fortsätta att försvara personen som jag älskar och som blev miljoner belarusiers ledare, säger Svetlana Tichanovskaja i en video som hon lade upp på Twitter innan domen meddelades.

En av åtalspunkterna mot Sergej Tichanovskij var att ha arrangerat upplopp.

Inte mycket är känt kring rättsprocessen, som inleddes i juni. Fem andra personer är medåtalade i fallet, bland annat oppositionsledaren Mikola Statkevitj. Han utmanade Lukasjenko i valet 2010 men dömdes till sex års fängelse. När han släpptes 2015 förbjöds han från att delta i valet 2020.

En annan känd person som är åtalad är Igor Losik, som greps sommaren 2020 och anklagas för att ha använts sin kanal på meddelandetjänsten Telegram för att hetsa till upplopp.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning