18-åriga Saga Vanninen sjukampsmästare i U20-EM – krossade 6 000-poängsgränsen och satte finländskt juniorrekord

Tampereen Pyrintös sjukampslöfte Saga Vanninen tog guld i U20-EM i friidrott. Arkivbild. Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Saga Vanninen öppnade Finlands medaljkonto i U20-EM i Tallinn. Och hon gjorde det på ett mäktigt, imponerande och framför allt överlägset sätt.

Det doftade finländskt guld redan efter den första tävlingsdagen då Vanninen rev upp ett 178 poängs försprång i sjukampen. Den 18-åriga Tammerforsdamen fortsatte där hon blev på torsdagen då hon inledde fredagen med att vara bäst både i längd och i spjut.

I längdgropen putsade Vanninen sitt personbästa med ett hopp på 6,34 meter och i spjutkastning mätte hennes längsta båge 47,01 meter.

Inför det avslutande 800-metersloppet var det inte frågan om vem som vinner, utan hur stor Vanninens segermarginal blir och hur långt över 6 000 poäng hon ska komma.

Vanninen löpte i mål på tiden 2.24,62, förbättrade sitt PB med en och en halv sekund och säkrade sitt EM-guld med rekordpoängen 6 271. Skillnaden ner till tvåan Sofie Dokter blev hela 393 poäng.

Alla tiders nia i U20-klassen

Vanninen förbättrade sitt personbästa med förstummande 410 poäng. Resultatet är också nytt världsårsbästa i U20-klassen och placerar finländaren på en niondeplats i alla tiders statistik. Vanninen petar ner regerande världsmästaren Katarina Johnson-Thompson till en tiondeplats.

Juniorvärldsrekordet är svenska superstjärnan Carolina Klüfts 6 542 poäng.

Poängsumman lyfter storlöftet Vanninen upp på en fjärdeplats i alla tiders finländska statistik. Framför sig har Vanninen bara Satu Ruotsalainen (6 404 poäng), Tiia Hautala (6 369) och föreningskompisen Maria Huntington (6 339).

I Tallinn satte Vanninen fyra personliga rekord och vann i fyra av sju grenar. Körsbäret på tårtan var mästerskapsrekordet i kulstötning.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning