Erdoğan "säger inte ja" till Sveriges och Finlands Natoansökan

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan säger att Turkiet "inte kommer att säga ja" till Sveriges och Finlands ansökan om att gå med i försvarsalliansen Nato, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.
Lars Larsson/TT
16.05.2022 20:53 UPPDATERAD 17.05.2022 08:32
Turkiet gör motstånd mot en Natoansökan från Finland och Sverige. Ett medlemskap i Nato kräver att samtliga av de 30 medlemsländernas parlament röstar ja.
Turkiet, Finland och Sverige hade i lördags samtal vid mötet för Natoländernas utrikesministrar i Berlin. Där togs Erdogans anklagelser upp, om att Sverige och Finland utgör en fristad för terrorstämplade organisationer som kurdiska PKK och YPG.
Efter mötet hävdade den turkiska delegationen att Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) hade uppträtt provokativt, vilket Linde å sin sida hävdade berodde på att saker hon sagt vid en träff med svenska journalister hade översatts fel i turkiska medier.
– Jag har god tro på att vi ska kunna lösa ut den här bilaterala frågan, och att den inte ska få störa vår ansökningsprocess, sade Linde i samband med att Socialdemokraterna meddelade sitt beslut om Nato i söndags.
Under måndagen kom beskedet att en grupp svenska och finländska diplomater inom kort avser resa till Turkiet.

ANDRA LÄSER