Kulturprofilen besvarar Sara Danius sommarprat : "Jag förnekar bestämt"

Den så kallade kulturprofilen förnekar att han skulle ha försökt påverka invalet av Sara Danius i Svenska Akademien. Han ger nu sitt svar på den tidigare ständiga sekreterarens sommarprat.

Den så kallade kulturprofilen nekar till uppgifter som uppdagats i Sara Danius sommarprat. Hon avgick i våras (bilden).
På lördagen direktsändes Sara Danius sommarprat. Under sin timme i "Sommar i P1" gav Svenska Akademiens före detta ständiga sekreterare sin version av krisen som skakat kulturinstitutionen.
I sommarpratet uppger Danius bland annat att den så kallade kulturprofilen kontaktade henne vårvintern 2013, innan hon var ledamot, och bad om hennes cv. Efter att ha fått frågan ytterligare en gång skickade Sara Danius sitt cv. Kort därefter ska hon ha fått frågan om att bli ledamot i Svenska Akademien.
Det är uppgifter som kulturprofilen nu nekar i en kommentar till SVT Nyheter.
”Jag förnekar bestämt att jag skulle ha försökt påverka invalet av Sara Danius i Svenska Akademien. Jag vill framhålla att jag aldrig någonsin lagt mig i Akademiens angelägenheter”, säger kulturprofilen via sin advokat, och fortsätter med att kritisera Sveriges Radio:
”Detta är bara ytterligare ett led i den kampanj av smutskastning som pågått och pågår mot mig. Jag ställer mig också frågande till hur Sveriges Radio kan medverka till spridningen av sådana lögner”.
ANDRA LÄSER