En natt till i frihet för Sir Väs

Kungskobran Sir Väs får en natt till i frihet. Först under lördagen väntas han bli infångad. Men hans gömställe är i alla fall hittat. Rymlingen håller sig undan i en mellanvägg nära sitt terrarium på Skansenakvariet.

Sir Vääs, eller Houdini som han också kallas, gömde sig i en mellanvägg. Under lördagen ska han plockas fram. Arkivbild.
28.10.2022 10:27 UPPDATERAD 28.10.2022 21:35
– Det känns väldigt skönt att vi har lokaliserat honom. Tidigare famlade vi i mörkret, säger akvariets chef Jonas Wahlström.
Dagens Nyheter var först med att berätta att kungskobran hade lokaliserats.
Ormen kunde hittas med hjälp av Tullverkets röntgenutrustning, som brukar användas till att upptäcka till exempel narkotika som gömts.
– De lokaliserade var den var exakt och vi borrade upp hål, säger Jonas Wahlström.

Batterier tog slut

Kungskobran tittade då fram, men drog sig tillbaka och gömde sig på nytt i väggen. Då tog batterierna i utrustningen slut.
– Vi stängde till utrymmet. Han finns kvar i väggen, men vi vet inte om det är en meter uppåt eller neråt eller åt sidan. Men han kommer inte därifrån.
Här är Sir Vääs bakom väggen. Tullverket har avbildat honom med sin handburna röntgenutrustning.
På lördagen kommer tullpersonal tillbaka med sin utrustning.
– Då kommer vi att se exakt var han är. Då tar vi upp väggen och plockar ut honom, säger Jonas Wahlström.
Sedan blir det en tid i karantän för Sir Väs, eller “husarrest” som akvariechefen kallar det. Efter helgen kan han troligen flytta hem till sitt vanliga terrarium.
– Då ska vi ha sett över armaturen så att han inte kan ta sig ut den vägen. Några andra ställen att rymma genom finns inte, säger Jonas Wahlström.
Tullverket fotade sin personal som hjälpte till att lokalisera den försvunna kungskobran. Handburen röntgenutrustning användes.

Tackade nej till ormtjusare

Det var under lördagseftermiddagen för snart en vecka sedan som Skansenakvariet utrymdes sedan kungskobran Sir Väs rymt från sitt terrarium. Han fick sedan namnet Houdini efter den kände utbrytarkungen och magikern.
– Stödet vi har fått är rörande. En indier i Stockholm erbjöd sig att spela flöjt för att få fram kungskobran, men vi tackade nej, säger Jonas Wahlström.

ANDRA LÄSER