Märta Tikkanens finska förlag gjorde alla ändringar Tikkanen krävde utan knot

Märta Tikkanens finska förlag hade inga problem med att godkänna de ändringar och anonymiseringar som Tikkanen ville införa i den kommande biografin.

Märta Tikkanen är huvudperson i två biografier i höst. Kring den ena av dem, den som är skriven av Johanna Holmström, har ett bråk uppstått. I Sverige skulle inget förlag våga sig på att ifrågasätta ändringar som Märta Tikkanen vill ha, tror Ebba Witt-Brattström, professor i nordisk litteratur.
01.10.2020 10:59 UPPDATERAD 01.10.2020 15:25
Hannu Harju, förläggare på Tammi, säger att han under sin tjugoåriga karriär inom förlagsbranschen förmodligen aldrig har upplevt något motsvarande som schismen mellan å ena sidan Märta Tikkanen och å andra sidan Johanna Holmström och Förlaget M.
Tammi har, i likhet med Förlaget M, ett avtal med Märta Tikkanen och Johanna Holmström. Enligt avtalet äger båda upphovsrätten till texten i biografin Borde hålla käft. En bok om Märta Tikkanen. När Märta Tikkanen, med hänvisning till avtalet, krävde ändringar och anonymiseringar av vissa personer i Johanna Holmströms text reagerade Tammi annorlunda än Förlaget M.

ANDRA LÄSER