Pohjola-Nordens generalsekreterare Michael Oksanen säger upp sig

Pohjola Nordens generalsekreterare Michael Oksanen avgår med omedelbar verkan. Det meddelar han i ett pressmeddelande på lördagen.

Michael Oksanen lämnar sin post som generalsekreterare för Pohjola-Norden.

Michael Oksanen avgår som Pohjola-Nordens generalsekreterare med omedelbar verkan. Det meddelar han i ett pressmeddelande.

HBL skrev om ärendet i går fredag. Michael Oksanen har använt kring 80 000 euro av föreningens medel på felaktiga grunder visar specialrevisionen, enligt HBL:s källor.

”Jag har gjort misstag med kilometerersättning och missat att jäva mig då en släkting till mig anställdes på förbundet. Jag är ledsen för de här misstagen och välkomnade den oberoende specialrevision som jag hela tiden för min egen del samarbetat med", skriver Oksanen i pressmeddelandet.

Vidare skriver han att han hoppas att allt ordnas upp och att Pohjola-Norden kan återuppta sitt arbete från rent bord.

Oksanen skriver att han redan den 12 april meddelade åt styrelsen att han var villig att avgå självmant, men att han inte fått respons på sitt förslag och inte fått försvara sig inför styrelsen.

"Jag har i dag meddelat styrelsen att jag säger upp mig med omedelbar verkan. Jag hoppas ändå att oegentligheterna i förbundets förvaltning reds upp och att Pohjola-Norden kan återuppta sitt värdefulla arbete från rent bord.”

Oksanen har jobbat som generalsekreterare sedan 2015.

Oegentligheter

Hufvudstadsbladet har under våren rapporterat om misstänkta oegentligheter i Oksanens verksamhet som generalsekreterare. HBL har bland annat rapporterat att Oksanen haft en tjänstebil utan lov och att han lyft för höga kilometerersättningar.

Efter HBL:s rapportering om ämnet beslöt Pohjola-Nordens styrelse att låta göra en specialrevision om hur föreningens ekonomi skötts under Oksanen.

Oksanen skulle ställa upp som Svenska folkpartiets kandidat i kommunalvalet i Kimitoön men avsade sig sin kandidatur efter att oklarheterna i hans agerande kom fram.

Föreningen Pohjola-Norden grundades år 1924. Dess huvudsakliga syfte är att främja nordiskt samarbete och göra Norden känt i Finland. Verksamheten finansieras till stor del av staten, stiftelser och fonder.

ANDRA LÄSER