Mexiko: Viktigt att Kanada är med i nytt avtal

Mexikos tillträdande president Andrés Manuel López Obrador betonar vikten av att det nya nordamerikanska handelsavtalet upprättas mellan samtliga tre länder. Han säger att överenskommelsen mellan USA och Mexiko bara är ett första steg.

Nafta-samtalen fortsätter, härnäst mellan USA och Kanada. Här en bild från när Trump och Trudeau möttes i samband med G7-mötet i kanadensiska Charlevoix i juni.
TT-AFP
28.08.2018 07:37
– Det är viktigt att Kanada också inkluderas. Frihandelsavtalet bör förbli som det ursprungligen var tänkt, säger López Obrador.
Kanadas premiärminister Justin Trudeau och USA:s president Donald Trump har haft ett "konstruktivt samtal" om handeln, uppger företrädare för Trudeau.
"Ledarna välkomnade de framsteg som gjorts i diskussionerna med Mexiko och ser fram emot fortsatta ansträngningar i veckan med sikte på en lyckad avslutning av förhandlingarna", heter det i ett kanadensiskt uttalande.
Tidigare under måndagen nådde USA och Mexiko en överenskommelse om förändringar i det nordamerikanska frihandelsavtalet, Nafta. Kanadas utrikesminister Chrystia Freeland avbryter sin Europaresa och åker till Washington för fortsatta handelssamtal på tisdagen.
Överläggningarna om det 24 år gamla avtalet har pågått över ett år. Upprepade hot från Trump att säga upp det har påverkat finansmarknaderna och satt press på både den mexikanska peson och den kanadensiska dollarn.

ANDRA LÄSER