Finska gindestillerier ställer om produktionen – börjar tillverka handsprit

Både Helsinki Distilling Company och Kyrö Distillery meddelar att de börjar producera handsprit, en vara vars efterfrågan har skjutit i höjden under våren.

Kyrö Distillery börjar göra handsprit.
Fredrik Häggman
23.03.2020 13:05 UPPDATERAD 23.03.2020 15:51
För många bolag är coronakrisen knäckande, men för vissa innebär den nya affärsmöjligheter. Under måndagen meddelade gindestillerierna Helsinki Distilling Company och Kyrö Distillery att de ställer om produktionen och börjar göra handsprit.
Tidigare har HBL rapporterat att vissa apotek har börjat göra egen handsprit på grund av den förhöjda efterfrågan på produkten.
Kyrö Distillery skriver i ett pressmeddelande att de från och med torsdagen börjar göra handsprit för vården, där behovet är kritiskt. Företagets destilleri är beläget i Storkyro i Österbotten.
"Det finns en skriande brist på handdesinficering i hela världen. Vi jobbar hårt för att snabbt få i gång produktionen", säger företagets varumärkesansvariga Mikko Koskinen.
Kyrös handsprit kommer att säljas i femliterskanistrar till organisationer inom både den privata och den offentliga sektorn. I ett senare skede ska man också producera enlitersförpackningar för konsumentmarknaden.
"En utmaning har varit att hitta lämpliga flaskor och korkar för handspriten", skriver företaget i pressmeddelandet.
Helsinki Distilling Company tar emot beställningar av grossister redan nu och siktar på att kunna leverera produkterna i början av april.

Kapacitet frigjordes då alkoholförsäljningen sjönk

I pressmeddelandet skriver Kyrö Distillery att alkoholkonsumtionen har minskat i takt med att restauranger och barer har stängt.
"På grund av att efterfrågan sjunker har produktionskapacitet frigjorts hos oss. Vi behövde inte fundera länge på vad vi kunde göra i stället, säger Koskinen.
Kyrö Distillery är kända för sin Napue-gin medan Helsinki Distilling Companys gin går under namnet Helsinki Dry Gin.
Utomlands har redan flera alkoholproducenter, såsom skotska Brewdog, meddelat att de börjar producera handsprit.

ANDRA LÄSER