Vesa Hyvärinen har jobbat som urmakare i 20 år – just nu är armbandsuret högintressant

Allt behöver inte vara av det nyaste slaget, säger Vesa Hyvärinen. Han är urmakare och har ett exklusivt hål i väggen på Högbergsgatan, mitt i hjärtat av Ulrikasborg. – När det gäller saker som klockor är det ofta känslan som dikterar, säger han.

Vesa Hyvärinen sitter och jobbar på en Omega Ploprof här i bakrummet av butiken på Högbergsgatan. Klockan ska genomgå service och återställas till sitt ursprungliga skick.
17.04.2022 11:00
Hur Vesa Hyvärinen kom att bli urmakare är en lång historia. Men det centrala var att han ville arbeta med händerna.
– På nittiotalet utbildade jag mig i Hagalund och blev klar i slutet av decenniet. Först jobbade jag för andra urmakare, men 2004 öppnade jag eget. Det här är tredje stället för firman. Först var jag på Arkadiagatan, sedan på Museigatan och här har butiken varit i ungefär 10 år.
Urmakarskolan Hyvärinen studerade vid har sedermera flyttat till Alberga. I dag omfattar urmakarlinjen 180 studiepoäng och sträcker sig över ungefär tre år. Utöver urmakare utbildar skolan mikromekaniker.
I början av karriären fokuserade Hyvärinen på restaurering av större antika klockor.
– Fokus har allt mer skiftat, nu är det i stort sett 99 procent armbandsur och lite restaureringar av större klockor.
Klockmarknaden har boomat under de senaste tio åren. Intresset för kvalitetsur är stort och trenderna spretar åt olika håll.
Precisionsarbete. När Hyvärinen och hans kollega arbetar är bordshöjden mycket högre än vanliga arbetsbord. På så sätt kommer mekaniken närmare ögat och armarna har ett naturligt stöd.
Enligt Hyvärinen finns det tre olika typer av klockägare. Det finns de som samlar och roterar, lite som att ha ett välsorterat smyckeskrin. Andra har en klocka som de använder i vått och torrt. Slutligen finns investerarna, de köper klockorna endast för ekonomisk vinning.
– För investerarna är klockans enda funktion pengar. Hur stiger värdet och hur snabbt kan jag sälja och frigöra kapital. De här personerna köper i stor utsträckning nya Rolexklockor.

Proveniens

Hyvärinen sitter inte med luppen intryckt i ögonhålan från morgon till kväll. Utöver reparationer och restaurationer tar det tid att driva en butik. Till administrationsuppgifterna hör något oväntat historieskrivning.
– Traditionellt har man alltid skrivit en rapport efter att en klocka har genomgått service. Vi har fortsatt samma tradition. Vi söker speciella och intressanta klockor till butiken och för den typen av produkter är bakgrund och historia mycket viktigt.
Vanligt förekommande för dyra föremål är förmögna samlare, klockvärlden är inget undantag. Här är proveniensen högintressant. Något som tydligt kom fram när Paul Newmans Rolex Daytona auktionerades på hösten 2017.
– Det var nästan 18 miljoner ren och skär personhistoria och 600 000 euro klocka. Det är ofta så, klockan i sig kanske är intressant men det är kombinationen med historien som gör den riktigt speciell.
Själv har Hyvärinen en Omega Seamaster som burits av ett finskt attackdykarbefäl.
I takt med den långsamt exploderande marknaden har även utbudet förändrats. Många nya aktörer har slagit sig in på marknaden och för en till två tusenlappar har man nu mycket intressant att välja mellan, säger Hyvärinen.
Målet för många som köper ett kvalitetsur är att det ska hålla sitt värde, helst stiga. Något som är relativt säkert om man vänder sig till klassiska tungviktare i branschen, som Omega eller Rolex, säger Hyvärinen.

Finns det någon klocka som är den heliga gralen för dig?

– Det finns många! Tidigare var det kanske mer frågan om någon speciell modell, nu är det främst frågan om klockor med speciell design eller teknik. Klockor är just det, något visuellt tilltalande och tekniskt avancerat.

ANDRA LÄSER