Sex frågor om att vara tärna – Denjah Leinson berättar hur du får vara med i årets luciafölje

Nu är det hög tid att nominera lucia och värma rösten för insjungning! Luciaförberedelserna är i full gång. Tärnan och tidigare luciakandidaten Denjah Leinson berättar hur luciaarbetet går till.

Här hjälper tärnan Denjah Leinson till när Institutet för hälsa och välfärds dåvarande hälsosäkerhetschef Mika Salminen kröner Finlands Lucia 2021 Tilde Polviander.
Anna Björkqvistanna.bjorkqvist@hbl.fi
06.10.2022 11:46 UPPDATERAD 06.10.2022 11:50
Förberedelserna inför luciadagen är redan i full gång. Luciakandidater ska nomineras eller anmäla sig senast den 16 oktober. För tärnornas del närmar sig också datumet för insjungningen som ordnas den 24 oktober klockan 15 i Folkhälsans huvudbyggnad i Helsingfors.
Tärnan och tidigare luciakandidaten Denjah Leinson är en av dem som skridit fram i luciaföljen, både i Esbo och som en del av Finlands lucia. 
– Det bästa är att man får sjunga och alla möten man får vara med om. Man blir otroligt rörd av att se andra människor och deras uppskattning av att få ta del av luciaupplevelsen.

6 frågor till tärnan 

Hur ska man skrida in? 
– Långsamt! Oberoende om man har levande ljus eller inte, men speciellt om man har levande ljus, säger Leinson. 
– Man behöver inte göra den klassiska ett steg och sedan fötterna ihop utan det är viktigt att det är långsamt och självsäkert skridande. Det här övar vi tillsammans. 
Hur klarar man domkyrkans trappor?
– Man tar ljuset i ena handen och klänningen i andra. Sedan försöker man hålla upp klänningen lite så man har koll på fötterna och så försöker man kolla både uppåt och neråt, säger hen med ett skratt och tillägger att trappor är ett av de största faromomenten. 
Lucian har inte levande ljus utomhus vilket gör det hela lättare. Tärnornas ljus är i plast så de behöver inte heller vara rädda för att stearin faller. 
Hurdana ljus använder ni? Vad gör man om det slocknar? 
– Vi försöker ha riktiga ljus där det är möjligt, men om vi är i till exempel ett äldreboende eller annat utrymme där det finns brandrisk så kör vi hellre med plastljus.
– Det händer ibland att ljus slocknar, men då väntar man till sången är slut och sedan tar man eld av kompisen bredvid, säger Leinson.
Hur ska man klä sig?
– När vi är ute och uppträder sätter man på ytterkläderna och vinterskor under luciakläderna.
Luciaföljet har både ute- och inneklänningar. Inomhus ska man ha vita skor som täcker tårna. 
– Ett tips om kläderna är också att ha ljusa underkläder, men inte vita eftersom det syns bra igenom. 
Hur får man skärpet att sitta bra och rätt?
Det finns både skärp med knäppe och sådana som man knyter, säger hen.
– Det gäller att se till att man lägger skärpet på samma sida om magen så att alla har det lika. Den kortare ändan ska också ligga på den längre.
Hur hanterar man nervositeten?
– Det är bra att vara nervös, det visar att man bryr sig. Vissa lyssnar på musik, andra övar lite, talar med kompisen och en del gör kanske lite x-hopp för att få ur sig det där extra springet i benen som adrenalinet för med sig, säger hen. 
Hen tar som exempel ett möte med en äldre person som inte talade och som levde i sin egen värld. 
– När vi började sjunga Härlig är jorden började personen sjunga med klar och tydlig röst och kunde alla ord. Det var helt fantastiskt att se hur den här människan, som tidigare hade varit i sin egen värld, en stund fick kontakt med omvärlden. 

Intensivt jobb

Att delta i luciaföljet innebär en del arbete för både lucian och tärnorna. För tärnorna börjar övningar redan i slutet av oktober, i snitt två gånger i veckan. Jannike Sandström, som leder luciakören, säger att grupp- och stämövningar kommer ordnas på måndagar, torsdagar och helger. 
– Det är viktigt att man har tid att satsa på det och närvara vid övningarna, säger hon. 
Också Leinson intygar att det är en intensiv period. 
– Man jobbar hårt tillsammans för att det ska låta så bra som möjligt och ge alla en fin stund. Det är en fin och välkomnande gemenskap bland dem som är i luciatåget, säger hen.

Finlands lucia

Kandidaterna ska vara myndiga, tala svenska, sjunga bra (alt- eller sopranstämma) och kunna delta i de tios dag 26 november 2022.
Luciavalet inleds 30 oktober och sista röstningsdagen är 23 november.
Finlands lucia samlar in pengar till utsatta barnfamiljer, och då framför allt till lägret FamiljeKraft som både erbjuder viktigt kamratstöd och chansen till avbrott från vardagspusslet för familjerna. 
I fjol samlade Lucia in 174 700 euro.
Luciadagen är fullspäckad med program för alla involverade. Efter det följer en intensiv period för lucian med många uppträdanden. Enligt Folkhälsan gör lucia med tärnor närmare 100 besök på sjukhus, äldreboenden och fester i december och januari. 
– Jag var med väldigt mycket i fjol så jag hade flera uppträdanden per dag. Då åkte vi med ”lussebussen” runtom i stan och södra Finland. Men fastän det är besök varje dag, behöver man inte vara med varje dag utan man kan gå i skola eller arbeta vilket flera i luciagänget gjorde, inflikar Leinson.
Finlands Lucia 2021. Denjah Leinson till höger om lucia Tilde Polviander.
Tärnorna spelar enligt Leinson en central roll i lucia. 
– De är a och o för Finlands lucia. Vi finns där för att stödja lucian. Vi ser till att alla känner sig hörda och sedda i vårt sällskap. Vi kan all repertoar, vi är vänner sinsemellan och ser till att det rullar på oberoende vad som händer. Det är inte lucia utan tärnorna och bakgrundsgänget.

”Du kan vara representationen”

Leinson uppmanar alla som funderat på att söka till luciakandidat eller luciakören att göra det. Hen var luciakandidat 2021 och fick positiv respons för att hen inte var en typisk konventionell luciakandidat med blå ögon och blont hår. 
– Jag hoppas att sådana som kanske inte tidigare känt sig sedda eller sådana som skulle önska att det fanns någon som de skulle söka. Till dem vill jag säga: Du kan vara representationen.

ANDRA LÄSER