Kiev hotas av raketattacker mot infrastruktur

Ryska attacker mot civila mål i ukrainska städer slår sönder infrastruktur. Elbrist hotar huvudstaden Kiev efter beskjutning mot kraftverk. USA:s militära stöd till Ukraina utökas och motsvarar efter det senaste tillskottet över 17 miljarder dollar.

Ukrainsk militär på en kyrkogård i Kiev hedrar en fallen soldat.
15.10.2022 21:01
Ryska robotar träffade ett elkraftverk nära Kiev och andra viktiga infrastrukturanläggningar i den nya fasen i Rysslands invasionskrig. Elförsörjningen har återställts i stora delar av det fria Ukraina enligt energimyndigheten Ukrenergo. Men myndigheten vädjar ändå till befolkningen att minska elförbrukningen mellan 17 och 23 lokal tid för att undvika elavbrott.
"Vi kan få svårigheter och det kan bli nödvändigt att plocka fram stearinljusen om rådet inte följs", varnar Kyrylo Tymosjenko, rådgivare i presidentkansliet, på Telegram.

Strider i Cherson

Raketattackerna djupt in i den del av Ukraina som Ryssland misslyckats med att erövra kommer samtidigt som rapporter berättar om hårda strider i södra Ukraina, norr om den av Ryssland ockuperade staden Cherson.
Regionen Chersons ledare, tillsatt av Ryssland, uppger att granatattackerna kommer från floden Dneprs västra strand, rapporterar brittiska BBC.
En äldre man går förbi en butik som förstörts i en rysk attack mot Zaporizjzja den 11 oktober.
Dnepr skär igenom Ukraina från norr till söder, den är närmast ett blodomlopp och oerhört viktig för landet. De ukrainska attackerna riktas mot broar över floden, broar som är avgörande för trupp- och materielförstärkning för rysk militär i Cherson.
Regionen är en av de fyra som Moskva och president Vladimir Putin hävdar är ryskt territorium efter skenomröstningar. Beslutet fördöms internationellt.
Enligt den ryske guvernören Vyatjeslav Gladkov har raketer träffat bland annat en oljedepå i den ryska staden Belgorod, omkring fyra mil norr om gränsen mot Ukraina. Kiev har inte kommenterat granatattackerna mot staden vars ammunitionsdepåer. tidigare utsatts för granatbeskjutning.

Utökat USA-stöd

Nya besked från Washington DC och USA:s utrikesminister Antony Blinken innebär både moraliskt och ekonomiskt stöd till Ukrainas militär.
USA:s regering utlovar nu ytterligare 725 miljoner dollar i militärt stöd "i kölvattnet av Rysslands brutala robotattacker på civila över hela Ukraina" och "de växande bevisen för grymheter från Rysslands styrkor", säger Blinken.
Därmed har USA gett mer än 17 miljarder dollar – motsvarande ungefär 17,4 miljarder euro – i militärt stöd, bland annat i materiel som robotsystem, vapen för att bekämpa stridsvagnar, ammunition och bepansrade fordon. Enligt uppgifter från USA:s försvarsministeriet rör det sig om 18,3 miljarder dollar.
USA är den absolut störste enskilde bidragsgivaren till Ukrainas försvar.
Samtidigt kommer uppgifter om att inkallade ryska soldater tvingas skaffa egen skyddsutrustning innan de skickas till fronten. Brittiska försvarsministeriet hävdar att ryska soldater tvingas köpa skyddsvästar för egna pengar.
Den aktuella skyddsvästen 6B45 Ratnik, som ska ingå i de ryska styrkornas standardutrustning, säljs för motsvarande över 600 euro på ryska sajter, att jämföra med nästan 200 euro i april.

ANDRA LÄSER