Will Smith talar ut – första intervjun efter Oscarsskandalen

Det var ”undertryckt ilska” som fick Will Smith att klappa till komikern Chris Rock på Oscarsgalan tidigare i år. Det säger filmstjärnan i sin första intervju sedan skandalen.

Will Smith slår till Chris Rock på Oscarsgalan tidigare i år. Arkivbild.
29.11.2022 13:11
Det är i pratshowvärden Trevor Noahs program The Daily Show som Will Smith nu berättar om händelsen, som han menar berodde på att han inte mådde bra.
– Inte för att det rättfärdigar mitt beteende. Jag tappade det. Jag antar att man kan säga att man helt enkelt aldrig kan veta vad en annan person går igenom, säger han utan att utveckla vad som gjorde att han inte mådde bra.
Smith kallar kvällen ”fruktansvärd” och säger:
– Jag förstår att folk tycker att mitt beteende var chockerande. Jag var helt väck. Det var en ilska som hade byggts upp under en väldigt lång tid.
Intervjun är den första som Smith gör sedan skandalen i mars, då han stormade upp på scenen och gav Chris Rock en örfil sedan denne skämtat om hans fru Jada Pinkett Smiths alopecia, en diagnos som leder till håravfall.
Smith har tidigare bett om ursäkt i ett filmklipp på Facebook, samt bett Rock om ursäkt via ett inlägg på Instagram.
Skandalen ledde till att Smith avgick från Oscarsakademin samt att han har stängts av från Oscarsgalan de närmaste tio åren. Under den aktuella kvällen vann han en Oscar för sin roll i King Richard – något som dock överskuggades av örfils-incidenten.
I intervjun med Trevor Noah säger Smith även att han är orolig för att händelsen också ska överskugga hans nya film, slavdramat Emancipation.
– Filmteamet är min största oro. Folk som har jobbat med den här filmen har gjort sina karriärers bästa insats, och jag sätter mitt innerligaste hopp till att de inte ska straffas för mina handlingar, säger han.

ANDRA LÄSER